HRONIČNI POSTHIRURŠKI BOL POSLE UGRADNJE TOTALNE PROTEZE KOLENA-FAKTORI RIZIKA I PREVENCIJA - Srećković, Svetlana (Medicinski podmladak, 2024)
Hronični posthirurški bol (HPHB) je jedna od čestih komplikacija koja utiče na kvalitet života pacijenata, povećavajući dodatno ekonomska i zdravstvena opterećenja nakon operacije. Njegova incidencija zavisi od vrste operacije i razlikuje se u odnosu na tip hirurgije. Hronične bolesti, promenjen načina života i produženi životni vek doprinose povećanju broja hirurških intervecija koje se izvode širom sveta, a posebno u ortopedskoj hirurgiji. Totalna artroplastika kolena (TAK) je standardna ortopedska procedura koja se izvodi u završnoj fazi osteoartritisa kolena u cilju poboljšanja kvaliteta života i smanjenja bola. Različiti terapijski modaliteti primenjuju se posle ove intervencije u cilju obezbeđivanja adekvatne analgezije i sprečavanja nastanka hroničnog bola. Rizik za pojavu hroničnog bola posle ugradnje totalne proteze kolena je skoro tri puta veći u poređenju sa drugim hirurgijama ali i u odnosu na totalnu artroplastiku kuka. Prevencija i lečenje HPHB posle TAK-a su od presudnog značaja ne samo zbog uticaja na kvalitet života i nezadovoljstvo pacijenata, nego i što HPHB postaje jedan od razloga za revizionu hirurgiju. Rana identifikacija faktora rizika za HPHB nakon TAK je važna za razvoj strategija preventivnog lečenja koje takođe mogu poboljšati i posthirurške ishode.