Solubilni biomarkeri neurodegenerativnih procesa - Blagojević, Sanja; Jeremić, Marija; Marković, Ivanka (Medicinski podmladak, 2024)
Sa produženjem životnog veka u mnogim zemljama se očekuje porast prevalencije neurodegenerativnih bolesti. Utvrđivanje pouzdanih biomarkera neurodegenerativnih bolesti je ključno za unapređenje blagovremene i adekvatne kliničke dijagnoze, razvoj terapija koje utiču na tok bolesti i praćenje pacijenata. Složena patologija neurodegenerativnih bolesti prikazuje se u vanćelijskoj tečnosti, omogućujući razvoj solubilnih biomarkera koji će oslikavati neuropatološke promene u cerebrospinalnoj tečnosti i krvi. Cilj ovog preglednog rada je da ukaže na trenutna saznanja i pravce razvoja primene biomarkera neurodegenerativnih bolesti u telesnim tečnostima.