ANALIZA DEJSTVA LEKOVA NA PRODUŽENJE QTc INTERVALA KOD KRITIČNO OBOLELIH PACIJENATA U JEDINICAMA INTENZIVNOG LEČENJA - Golić, Slavko (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: QTc interval se smatra produženim ukoliko je njegovo trajanje duže od 450ms kod muškaraca, odnosno 460ms kod žena. Produženje QTc intervala predstavlja stanje koje se često ne dijagnostikuje i čija je prevalencija verovatno veća nego što kliničari misle. Mnogi lekovi mogu da produže QTc interval, bilo samostalno ili u interakciji sa drugim lekovima. Cilj rada: Cilj ovog rada bio je da analizira uticaj interakcije lekova na produženje QTc intervala kod kritično obolelih pacijenata. Materijal i metode: U pitanju je opservaciona studija preseka sa retrospektivnim prikupljanjem podataka adultnih pacijenata primljenih u neku od tri jedinice intenzivnog lečenja Kliničko-bolničkog centra (KBC) , Bežanijska kosa“ u periodu od aprila do septembra 2022. godine. Za identifikaciju faktora rizika za nastanak produženog QTc intervala, varijable pacijenata su poređene između pacijenata sa produženim QTc i onih sa normalnim QTc intervalom. Rezultati: U studiju je bilo uključeno 166 pacijenata prosečne starosti 70,7±12 godina od kojih su 45,2% bile žene. Prevalenca produženja QTc intervala bila je 71/166, odnosno 42,8% (95% CI 35,1 – 50,7%), 50,5% (95% CI=39,9%-61,2%) među muškarcima i 33,3% (95% CI=22,9%-45,2%) među ženama (p=0,12). Tokom boravka u jedinici intenzivnog lečenja (JIL), 32 pacijenata je imalo preskripciju 2 leka za koje je poznato da su povezani sa produženjem QTc intervala (19,3%, 95% CI=13,6–26,1%). Među pacijentima sa produženim QTc intervalom, 27/32 (84,4%, 95% CI=67,2%-94,7%) je primalo lekove koji su povezani sa produženjem QTc intervala dok je 5/32 sa normalnim QTc intervalom (15,6%, 95% CI=5,3-32,8%) primalo lekove koji su povezani sa produženjem QTc intervala. Zaključak: Naša studija je pokazala visoku prevalencu produženog QTc intervala kod kritično obolelih pacjijenata i ukazala na najverovatnije postojanje većeg rizika od produženja QTc intevala kada se istovremeno koriste lekovi čija interakcija može dovesti do njegovog produženja.