Detekcija simptoma poremećaja pažnje sa hiperaktivnošću kod studenata medicine Univerziteta u Beogradu-učestalost i povezanost sa sociodemografskim karakteristikama, akademskim postignućima i usamljenošću - Kojović, Natalija; Joković, Nikola; Mandić Maravić, Vanja; Marić Bojović, Nađa (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: Poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD) je psihijatrijski poremećaj sa tipičnim početkom u dečijem dobu. Psihičke smetnje, socijalne teškoće i disfunkcionalnost mogu ali ne moraju da se povuku u odraslom dobu. U cilju detekcije simptoma ADHD kod odrasle populacije razvijeni su odgovarajući instrumenti i oni do sada nisu primenjivani na populaciji studenata u Srbiji. Cilj rada: Ispitati učestalost pozitivne detekcije simptoma ADHD u populaciji studenata medicine i povezanost pozitivnog rezultata detekcije sa sociodemografskim karakteristikama, akademskim postignućima i usamljenošću. Materijal i metode: Studija preseka je sprovedena na Medicinskom fakultetu u Beogradu distribucijom upitnika postavljenog na online platformi. Upitnikom su dobijeni podaci o socio-demografskim i akademskim karakteristikama ispitanika. Za detekciju simptoma ADHD kod odraslih, ispitivanje ličnog doživljaja socijalnog statusa i usamljenosti korišćene su ASRS-v1.1, Scale of Subjective Social Status i Huges-ova skala usamljenosti. Podaci su obrađeni metodama deskriptivne i analitičke statistike. Rezultati: Uzorak je činilo n=404 studenata svih godina fakulteta (18-30 godina). Ukupno 21,7% studenata je imalo pozitivnu detekciju simptoma ADHD. Kod njih je prosečna ocena tokom studija bila 8,5±0,8, a kod druge grupe 8,7±0,7 (p=0,009). Studenti pozitivni na detekciji su bili usamljeniji (p<0,001). Najveću prediktivnu moć da ukažu na pozitivnu detekciju imaju sledeći simptomi: smetnje pažnje kada rade dosadan ili repetitivan posao, teškoće koncentracije na razgovor ili na direktno obraćanje ljudi, teškoće da se pronađu stvari kod kuće ili na poslu ili da se one zagube i suvišno pričanje u socijalnim situacijama. Zaključak: ASRS-v1.1 nije idealan instrument jer može dati veliki broj lažno pozitivnih rezultata i to ograničenje se mora imati u vidu. Ipak, aktuelno istraživanje pruža početni uvid o učestalosti pozitivne detekcije simptoma ADHD kod studenata. Stopa pozitivne detekcije u aktuelnoj studiji je slična u odnosu na dve studije studenata u drugim delovima sveta i duplo je visa u odnosu na rezultate detekcije na prigodnom uzorku opšte populacije iz Srbije. Ključne reči: ADHD; student; usamljenost; detekcija