Učestalost, kliničke odlike i preživljavanje pacijenata sa funkcionalnim neuroendokrinim tumorima pluća - Vasić, Ana; Popović, Bojana (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Funkcionalni neuroendokrini tumori (NET) pluća predstavljaju retke heterogene neoplazme. Najčešća lokalizacija ovih tumora jeste gastrointestinalni trakt, posebno pankreas, dok se pluća nalaze na drugom mestu po učestalosti. Jedna od karakteristika ovih tumora je sekrecija različitih supstanci, od biogenih amina, peptida pa do pravih hormona. Kod malog broja obolelih ova ektopična sekrecija može da se manifestuje različitim kliničkim sindromima. Cilj: Cilj ovog rada bio je analiza učestalosti, kliničkih odlika i preživljavanja pacijenata sa funkcionalnim plućnim NET. Materijal i metode: U ovo istraživanje uključeno je 230 pacijenata sa plućnim neuroendokrinim tumorima. Gradus tumora je procenjivan na osnovu patohistoloških odlika uzoraka dobijenih biopsijom ili operacijom, u skladu sa važećom klasifikacijom SZO (Svetske zdravstvene organizacije). Analizirali smo pacijente u smislu postojanja sledećih hipersekretornih sindroma: 1) karcinoidni sindrom, 2) Kušingov sindrom, 3) sindrom neadekvatne sekrecije antidiuretskog hormona, 4) ektopična akromegalija, 5) ektopična sekrecija kalcitonina. Dijagnoza je postavljana određivanjem vrednosti hormona (urinarna 5-HIAA, serumski i urinarni serotonin, GH/IGF1, kalcitonin) i odgovarajućim funkcionalnim ispitivanjima. Rezultati: Od 230 bolesnika uključenih u studiju, njih 55 (23,9%) imalo je funkcionalni NET pluća, dok je kod ostalih 175 (76,1%) bio prisutan nefunkcionalni oblik tumora. Najveći procenat pacijenata prezentovao je karcinoidni sindrom (9,1%). Među gradusima tumora, najviše su bili zastupljeni dobro diferentovani tumori, TC (tipični karcinoid) i AC (atipični karcinoid), dok su slabo diferentovani tumori LCNEC (krupnoćelijski karcinom) i SCLC (sitnoćelijski karcinom) bili ređi. 76,4% pacijenata imalo je metastatsku formu bolesti. Zaključak: Oboleli od dobro diferentovanih, u odnosu na slabo diferentovane tumore, imali su veći procenat preživljavanja. Postojanje metastaza, kao i paraneoplastičnih sindroma, značajno je uticalo na životni vek ovih pacijenata. Ključne reči: neuroendokrini tumori; funkcionalne neoplazme; plućni neuroendokrini tumori; hormonski sindrom