ODREĐIVANJE HORIZONTALNOG POLOŽAJA USANA U ODNOSU NA REFERENTNE LINIJE - Kovačević, Olivera; Erić, Mirela (Medicinski podmladak, 2024)
Sažetak Uvod: Lepota lica u velikoj meri zavisi od pravilnih međusobnih odnosa gornje i donje vilice, kao i same vilice i zuba, što ima za posledicu različitu ispupčenost i oblik usana, prouzrokujući jedinstvenost morfologije usana pojedinca. Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrde morfometrijske razlike horizontalnog položaja usana u odnosu na referentne linije i pol ispitanika. Materijal i metode: Istraživanje je sprovedeno na 60 ispitanika (30 muškog i 30 ženskog pola), studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, starosti od 18 do 20 godina. Fotografije profila lica svakog ispitanika snimljene su u položaju Frankfurtske ravni. Nakon obeležavanja referentnih linija u programu Paint, merenja su sprovedena pomoću kompjuterskog programa ImageJ 1.48v. Rezultati: Prosečno rastojanje gornje i donje usne od Ricketts-ove linije kod muškaraca je bilo 7,48 mm/5,42 mm, kod žena 5,82 mm/3,87 mm; od Steiner-ove linije kod muškaraca je bilo 2,80 mm/2,49 mm, kod žena 1,99 mm/2,21 mm; od Burstone-ove linije kod muškaraca je iznosilo 2,48 mm/2,14 mm, kod žena 2,88 mm/2,38 mm; od Sushner-ove linije kod muškaraca je bilo 6,06 mm/3,73 mm, kod žena 6,50 mm/4,31 mm; prosečna vrednost Merrifield-ovog ugla kod muškaraca je iznosila 71,51°, a kod žena 69,57°; Zaključak: Poređenjem rezultata, statistički značajna razlika u odnosu na pol zabeležena je za vrednosti udaljenosti gornje i donje usne od Ricketts-ove linije, kao i udaljenosti gornje usne od Steiner-ove linije. Rezultati našeg istraživanja u najvećoj meri odgovaraju rezultatima pronađenim u literaturi. Ključne reči: usne; položaj usana; referentne linije; morfometrija; estetika