KORELACIJA KONCENTRACIJE C REAKTIVNOG PROTEINA I PROKALCITONINA SA BROJEM LEUKOCITA U AKUTNOJ INFEKCIJI I SEPSI - Đorđević, Jelena M; Pavlović, Sofija; Makulović, Stefan; Todorović, Petar; Osmanović, Emina; Terzić, Kristina; Mihaljević, Olgica (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: Infekcija je lokalan odgovor organizma na prodiranje i razmnožavanje mikroorganizma u biološki sistem. Za razliku od infekcije, sepsu karakteriše sistemski inflamatorni odgovor organizma. Najčešće korišćeni biomarkeri za postavljanje dijagnoze infekcije i sepse su C reaktivni protein (CRP) i prokalcitonin (PCT). Cilj rada: Osnovni cilj istraživanja bio je da se ispita korelacija koncentracije CRP i PCT sa brojem leukocita kod pacijenata sa akutnom infekcijom i sepsom. Materijal i metode: Ovom retrospektivnom studijom je obuhvaćeno 69 pacijenata kod kojih je, radi utvrđivanja prisustva infekcije tokom hospitalizacije, urađena analiza krvi u Centralnoj laboratoriji Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu. Pacijenti su podeljeni u dve grupe: pacijenti sa lokalnom infekcijom različite lokalizacije i pacijenti sa sepsom. U grupi pacijenata sa lokalnom infekcijom izdvojene su četiri podgrupe: pacijenti sa infekcijama respiratornog trakta, urinarnog trakta, gastrointestinalnog i hepatobilijarnog trakta, i grupa pacijenata sa infekcijama kože. Kontrolna grupa bila je sastavljena od 40 zdravih ispitanika. U studiji su analizirani podaci o parametrima zapaljenja: broj leukocita, neutrofila i limfocita, CRP i PCT. Rezultati: Analiza pomenutih parametara ukazala je da pacijenti sa infekcijom/sepsom imaju statistički značajno veće vrednosti ukupnog broja leukocita (p<0,001), neutrofila (p<0,001), limfocita (p=0,007), CRP (p<0,001) i PCT (p<0,001) u odnosu na kontrolne ispitanike. Utvrđena je statistički značajna razlika u koncentraciji PCT između ispitivanih grupa pacijenata (p=0,029), tako da su najviše vrednosti zabeležene kod pacijenata sa sepsom. Kod pacijenata sa sepsom postoji značajna pozitivna korelacija koncentracije CRP i ukupnog broja leukocita (r=0,538, p=0,008). Zaključak: Kod pacijenata sa lokalnom infekcijom i sepsom postoji značajan porast koncentracije C reaktivnog proteina i prokalcitonina. Koncentracija C reaktivnog proteina pozitivno korelira sa stepenom leukocitoze u ispitivanoj populaciji.