Incidence of respiratory viruses in lower respiratory tract infections in children - Crnogorac, Maja; Knezević, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2024)
Akutne virusne infekcije donjih partija respiratornog trakta su od velikog značaja za mortalitet dece širom sveta. U grupu najčešćih izazivača spadaju humani respiratorni sincicijalni virus (HRSV), humani metapneumovirus, parainfluenca virus, influenca virus i adenovirusi. Primena molekularnih metoda je značajno doprinela identifikaciji i utvrđivanju učestalosti respiratornih virusa u ovim infekcijama. Cilj ovog istraživanja je otkrivanje učestalosti različitih virusa koji izazivaju infekcije donjeg respiratornog trakta kod pedijatrijske populacije pomoću panel PCR testova iz uzorka bronhoalveolarnog lavata. Analizirano je 18 uzoraka bronhoalveolarnog lavata dece mlađe od 5 godina sa dijagnozom pneumonije i antigenskom potvrdom prisustva HRSV. Detekcija virusa je vršena primenom komercijalnog testa FTlyo™ Respiratory Pathogens 21 kit (Fast Track Diagnostics, Luksemburg) za istovremeno dokazivanje genoma 18 različitih virusa i 1 bakterije. Prisustvo respiratornih virusa je dokazano kod svih 18 uzoraka (100%). Humani respiratorni sincicijalni virus (HRSV) je dokazan u svim uzorcima (100%), humani bokavirus (HBoV) je dokazan u 7 (38,89%), humani rinovirus (HRV) je dokazan u jednom (5,56%). Koinfekcije su dokazane kod 38,9% uzoraka. Koinfekcija HRSV i HBoV je dokazana u 33,33% slučajeva. Dok je prisustvo sva tri virusa dokazano samo u jednom uzorku. Rezultati ove studije pokazuju prisustvo HRSV, HBoV i HRV u bronhoalveolarnom lavatu pomoću multipleks RT-PCR metode. Najčešća virusna koinfekcija je bila HRSV i HBoV. Za precizniju procenu učestalosti i distribucije respiratornih virusa kod dece potrebna su dodatna istraživanja.