ZNAČAJ ODREĐIVANJA FOSFOLIPAZE A2 UDRUŽENE SA LIPOPROTEINOM KOD PACIJENATA SA ANTIFOSFOLIPIDNIM SINDROMOM - Lević, Marija (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: Fosfolipaza A2 udružena sa lipoproteinom (Lp-PLA2) je važan medijator inflamacije koji ima značajnu ulogu u inflamatornim bolestima vaskularnog sistema. Igra važnu ulogu u nastanku tromboze, glavne manifestacije antifosfolipidnog sindroma (APS). Cilj rada: Ispitati vrednosti Lp-PLA2 kod pacijenata sa APS-om u odnosu na raspodelu ukupnih podataka, godine starosti, dužinu trajanja bolesti i tip bolesti. Materijal i metode: U ovom eksperimentalnom radu analizirani su uzorci i statistički obrađeni podaci 74 pacijenta sa postavljenom dijagnozom APS-a. Koncentracije Lp-PLA2 određivane su ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) metodom. Rezultati: Aktivnosti Lp-PLA2 su bile veće od preporučenih referentnih vrednosti. Ne postoji značajna razlika u vrednostima Lp-PLA2 u odnosu na godine starosti, dužinu trajanja bolesti i tip bolesti ispitanika (P > 0,05). Dobijena je statistiki značajna korelacija između godina starosti pacijenata i dužine trajanja bolesti u mesecima (rho = 0,359; P = 0,002). Zaključak: Povišena vrednost Lp-PLA2, kao i korelacija između godina starosti pacijenata sa APS-om i dužine trajanja bolesti može da bude značajna informacija kliničarima u sprovođenju adekvatnog menadžmenta ovih pacijenata. Ostaje da buduće dobro kontrolisane prospektivne studije potvrde značaj određivanja Lp-PLA2 kod pacijenata sa APS-om.