Učestalost Helicobacter pylori infekcije i antibiotska rezistencija kod bolesnika sa akutnim dekompenzacijama jetre - Ristić, Milica; Korica, Bojan; Milivojević, Vladimir (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: Helicobacter pylori (H. pylori) infekcija predstavlja globalni zdravstveni izazov. U svom toku infekcija dovodi do sistemskog porasta proinflamatornih citokina i može da ima ekstragastrične manifestacije, utičući na pogoršanje metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti i ugrožavajući normalnu funkciju jetre, posebno kada je prisutna ciroza. Cilj rada: Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje učestalosti H. pylori infekcije kod bolesnika sa cirozom jetre u stadijumu akutne dekompenzacije (AD) ili ACLF. Takođe, ispitivana je i učestalost antibiotske rezistencije na klaritromicin i fluorohinolone kod H. pylori pozitivnih bolesnika. Materijal i metode: U našem istraživanju je sprovedena prospektivna studija u koju je uključeno 45 bolesnika sa cirozom jetre, oba pola. Svim učesnicima studije uzeti su uzorci sluzokože želuca, tokom izvođenja gornje endoskopije i slati su na Institut za mikrobiologiju, Medicinskog fakulteta u Beogradu. Za detekciju H. pylori i mutacija odgovornih za rezistenciju na klaritromicin i fluorohinolone korištena je molekularna metoda Polymerase chain reaction (PCR). Rezultati: Kod 15 dekompenzovanih bolesnika (33,33%) registrovano je prisustvo Helicobacter pylori infekcije, dok je 30 (66,67%) bilo negativno. Kod H. pylori pozitivnih bolesnika PCR detekcijom genotipova odgovornih za antibiotsku rezistenciju detektovana je rezistencija na klaritromicin kod 11 bolesnika (73,33%), dok je na fluorohinolone rezistencija detektovana kod 7 bolesnika (46,66%). Kod 6 bolesnika (40,0%) postojala je udružena rezistencija na klaritromicin i fluorohinolone. Zaključak: Infekcija Helicobacterom pylori kod cirotičnih bolesnika sa akutnom dekompenzacijom i/ili ACLF-om nema značajan uticaj na težinu kliničkog stanja, povišene parametre laboratorijskih analiza i preživljavanje. Stope rezistencije na fluorohinolone i klaritromicin ili na oba antibiotika su visoke kod ovih bolesnika. Potrebno je da se više jača svijest o racionalnijoj primjeni antibiotika na temelju istraživanja sa većim brojem bolesnika.