Lipidni status transrodnih osoba koje su na hormonskoj terapiji šest meseci - Jovanović, Nina; Vujović, Svetlana (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: Termin ‘’transrodan’’ odnosi se na osobe čiji se rodni identitet i/ili seksualno izražavanje razlikuje od pola pripisanog na rođenju. Transseksualizam se može dijagnostikovati u svim uzrastima, a prvi znaci se ispoljavaju još u najranijem detinjstvu. Ovakvo stanje se danas leči primenom hormonske i hirurške terapije u cilju usaglašavanja sa polom kome osoba psihički pripada. Cilj rada: Utvrditi efekat terapije testosteronom na antropomorfne i metaboličke karakteristike, u transrodnih muškaraca. Materijal i metode: Studijom je obuhvaćen 31 transmuškarac sa dijagnostikovanim poremećajem rodnog identiteta. Terapija testosteronom započeta je u proseku sa 26,03 ± 5,21 godina starosti. Pacijenti su lečeni na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije. Određivan je lipidni i hormonski status pre i tokom terapije. Rezultati: Indeks telesne mase se značajno povećao. Nađen je značajan porast HDLa i Lp(a), a pad ApoA1. Do značajnih promena ostalih lipidnih parametara nije došlo. Tokom šest meseci terapije testosteronom FSH, LH i estradiol su značajno smanjeni. Koncentracija testosterona je signifikantno porasla. Nađen je porast broja eritrocita i hemoglobina. Zaključak: Uz pravilnu primenu i doziranje, hormonska terapije ne dovodi do patološke alteracije lipidnog statusa.