PRELOMI DIJAFIZE TIBIJE - Jeremić, Danilo; Tomić, Slavko (Medicinski podmladak, 2023)
Prelomi dijafize tibije su česti prelomi dugih kostiju. Otvoreni prelomi su česti kod tibijalnih preloma, često su povezani sa teškim povredama kostiju i mekih tkiva. Lečenje započinje pažljivom procenom pacijenta i povrede tibije. Patofiziologija preloma tibije može varirati, ovisno o mehanizmu povrede. Povrede mogu biti uzrokovane direktnom i indirektnom silom. Sport, saobraćajne nezgode i padovi česti su uzroci povrede. Otvoreni prelomi su češći kod muškaraca i često zahtevaju hitno lečenje. Klasifikacija preloma koristi se za procenu težine povrede. Postoje različite klasifikacije, kao što je Gustilo-Anderson klasifikacija za otvorene prelome i Tscherne i Gotzen klasifikacija za zatvorene prelome. Lečenje može biti neoperativno ili operativno, zavisno o stepenu dislokacije i stanju mekih tkiva. Komplikacije preloma tibije uključuju nezarastanje, zarastanje u lošoj poziciji, infekcije, poremećaj cirkulacije i kompartment sindrom. Pravilno dijagnostikovanje i odgovarajuće lečenje su ključni za postizanje povoljnih ishoda i smanjenje komplikacija kod preloma dijafize tibije. Pacijenti obično pokazuju poboljšanje funkcije tokom nekoliko meseci nakon povrede, ali neki mogu iskusiti bol i razvoj posttraumatskih artroza u dugoročnom periodu. Stoga je neophodan pažljiv pristup proceni i lečenju pacijenata sa prelomom tibije.