Idiopathic scoliosis and balance - Kovačević, Milena D; Đelić, Marina; Krasnik, Rastislava (Medicinski podmladak, 2024)
Idiopatska skolioza (IS) je trodimenzionalni deformitet kičme i trupa, nepoznate etiologije. Balans ili posturalna kontrola se može definisati kao sposobnost da se linija gravitacije tela održi iznad površine oslonca i samim tim da se izbegne pad. Adekvatna kontrola balansa nije važna samo radi održavanja posturalne stabilnosti već i za bezbednu mobilnost tokom aktivnosti dnevnog života. Ovo zahteva efikasnu centralnu obradu informacija koje dolaze iz vizuelnog, vestibularnog i somatosenzornog (proprioceptivog) sistema. Neke studije su pokazale da osobe sa idiopatskom skoliozom imaju narušenu posturalnu stabilnost, procenjenu posturografijom, kao i proprioceptivne i vestibularne deficite. Dve hipoteze u literaturi pokušavaju ovo da objasne-biomehanička hipoteza i hipoteza o senzornoj integraciji. Biomehanička hipoteza naglašava biomehaničke i morfološke promene kod IS kao odgovorne za lošiju posturalnu stabilnost, dok hipoteza o senzornoj integraciji ističe da određene osobe sa idiopatskom skoliozom imaju narušenu dinamičku regulaciju senzomotorne integracije zbog netačne procene senzornih inputa. Studije koje su koristile kliničke testove balansa su pokazale poteškoće u medio-lateralnoj stabilnosti i dinamičkoj propriocepciji kod IS. Potrebna su dalja ispitivanja balansa u ovoj populaciji kako bi se produbilo znanje u ovoj oblasti. Ključne reči: skolioza, posturalni balans, propriocepcija