ISPITIVANJE UDRUŽENOSTI POLIMORFIZMA PRO12ALA U GENU PPARG SA POJAVOM GOJAZNOSTI I METABOLIČKOG SINDROMA KOD ŽENA U POSTMENOPAUZI - Pucar, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: U periodu menopauze prevalencija metaboličkih poremećaja kod žena se značajno povećava. Kod žena u postmenopauzi povećava se obim struka, javljaju se povišen krvni pritisak, hipertrigliceridemija, hiperglikemija i snižene vrednosti HDL holesterola, što dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih događaja. PPAR-γ pripada familiji nuklearnih receptora ima značajnu ulogu u metabolizmu lipida i glukoze. U okviru gena za PPAR-γ prisutan je polimorfizam Pro12Ala. Prisustvo alela Ala dovodi do smanjenja aktivnosti PPAR-γ 30 do 50%. Cilj rada: je ispitivanje povezanosti između Pro12Ala polimorfizma u PPARG genu i metaboličkog sindroma, hipertenzije, kao i biohemijskih parametara gojaznosti kod žena u postmenopauzi. Materijal i metode: U studiju je uključeno 98 pacijentkinja u postmenopauzi prosečne starosti 64,5 ± 5,8 godina. Genotipizacija je vršena reakcijom lančane polimerizacije i analizom polimorfizama dužine restrikcionih fragmenata (PCR-RFLP). Rezultati: U ispitivanoj grupi pacijentkinja CC (Pro/Pro) genotipa bilo je njih 81 (82,7%) dok je CG (Pro/Ala) genotipa bilo 17 (17,3%). Analiza udruženosti Pro12Ala genotipova sa pojavom metaboličkog sindroma, hipertenzije i dijabetesa tip II pokazala je da žene nosioci CC genotipa statistički značajno češće imaju hipertenziju u odnosu na nosioce CG genotipa (p=0,030). Analiza udruženosti Pro12Ala polimorfizma sa biohemijskim parametrima (ukupan holesterol, HDL, LDL, trigliceridi i glikemija) nije pokazala statističku značajnost. Zaključak: Rezultati naše studije ukazuju na moguću udruženost Pro/Pro genotipa polimorfizma Pro12Ala u PPARG genu sa rizikom za pojavu hipertenzije kod žena u postmenopauzi. Ključne reči: PPAR-γ, Pro12Ala polimorfizam, metabolički sindrom, postmenopauza, hipertenzija