ANALIZA UČESTALOSTI I DUŽINE TRAJANJA KLINIČKE REMISIJE U PACIJENATA SA NOVOOTKRIVENIM TIPOM 1 DIJABETESA - Todorov, Teodora (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: U pacijenata sa novootkrivenim tipom 1 dijabetesa (NT1D) nakon uvođenja insulinske terapije, može se indukovati potpuna ili parcijalna klinička remisija (KR), odnosno euglikemija u odsustvu insulinske terapije ili uz redukovanu dnevnu dozu insulina. Međutim, faktori koji utiču na indukciju i dužinu KR bolesti, nisu dovoljno razjašnjeni. Stoga je cilj ovog istraživanja analiza učestalosti i dužine trajanja KR kod pacijenata sa postavljenom dijagnozom NT1D. Materijal i metode: U istraživanje su uključena 62 bolesnika sa dijagnozom NT1D, koji su lečeni hospitalno na Klinici za endokrinologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) tokom 2019. i 2020. godine. Demografski, klinički i podaci o laboratorijskim nalazima su dobijeni iz medicinske dokumentacije. Za potrebe statističke analize korišćene su deskriptivne statističke metode, Pearsonov hi-kvadrat test, Fisherov test tačne verovatnoće, Studentov t test, Mann Whitney U test i Spearmanov koeficijent korelacije. Rezultati: KR je indukovana kod 46,8% ispitanika i njeno prosečno trajanje bilo je 11,2 meseca. Pacijenti koji su ušli u KR su imali bitno niže vrednosti HbA1c (9,9 ± 2,8 vs 11,8 ± 2,4%; p=0,007) i manje izgubili u telesnoj masi (4 vs 12kg, p<0,001) od pacijenata koji nisu ušli u KR. Nivoi C peptida u 0 i 6. min. glukagonskog testa su značajno viši kod pacijenata sa KR u poređenju sa pacijentima bez KR (p<0,001). Istovremeno, kod značajno više pacijenata bez KR su detektovana autoantitela u poređenju sa pacijentima sa KR (GAD 100% vs 72,4% i IA2-2A 81,8% vs 34,5%; p=0,001). Dužina KR je značajno korelirala sa nivoom C peptida u 0. i 6. min. glukagonskog testa (p<0,001). Zaključak: Pacijenti kod kojih je indukovana KR bolesti (46,8%) karakterisali su se boljom metaboličkom kontrolom, manjim gubitkom u telesnoj težini, boljim kapacitetom endogene insulinske rezerve i ređim prisustvom autoantitela na beta ćelijske antigene, na početku bolesti. Istovremeno, dužina KR bolesti je bila povezana sa inicijalno bolje očuvanom endogenom insulinskom rezervom.