Mikroarhitekturni aspekti povećane koštane fragilnosti osoba sa dijabetesom tipa 2: N/A - Ćirović, Aleksandar; Milovanović, Petar (Medicinski podmladak, 2023)
Dijabetes tipa 2 (T2DM) je često nezarazno oboljenje koje predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema širom sveta. Povećan rizik od koštanih preloma, naročito preloma vrata femura, je danas prepoznat kao jedna od komplikacija dijabetesa. Međutim, procena rizika od preloma kod osoba sa T2DM ostaje izazovan zadatak budući da rezultati osteodenzitometrijskih merenja nisu dovoljno pouzdani kod ovih osoba. Naime, osobe sa T2DM neretko imaju identičan ili bolji T skor nego osobe bez T2DM. U sklopu bazičnih i kliničnih ispitivanja, razne istraživačke grupe su ispitivale kortikalnu ili trabekularnu mikroarhitekturu distalnog radijusa, tibije ili vrata butne kosti. Metodologija i rezultati ovih studija su heterogeni, i još uvek nedostaje jedinstven zaključak o stanju koštane mikroarhitekture kod osoba sa T2DM. Stoga, cilj ovog rada je bio da ukratko izložimo rezultate prethodno sprovedenih istraživanja mikroarhitekture kosti kod osoba sa T2DM i na osnovu njih izvedemo zbirne zaključke o stanju koštane mikroarhitekture kod osoba sa T2DM. Teško je uočiti značajnije promene u trabekularnoj koštanoj mikroarhitekturi ukoliko osobe sa T2DM nisu razvile mikrovaskularne ili makrovaskularne komplikacije, a ukoliko jesu, rezultati dostupnih studija ukazuju da je koštana mikroarhitektura značajno lošija u odnosu na osobe bez T2DM.