Da li socijalno-demografski faktori značajno utiču na lečenje depresije? - Llull Canellas, Aina Catalina (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: Depresija je bolest koja je rasprostranjena širom sveta. Brojne studije pokazuju značajnu povezanost određenih sociodemografskih faktora i depresivnog poremećaja. Cilj rada: Cilj ove studije je da otkrije koji sociodemografski faktori doprinose nepovoljnijem ishodu lečenja depresije uzveši u obzir skorove skala za procenu depresivnosti. Materijal i metode: Istraživanje predstavlja longitudinalnu studiju, retrospektivnog dizajna, sastavljenu od dve faze. Istraživanjem je obuhvaćeno 30 hospitalizovanih pacijenata sa dijagnozom depresivnog poremećaja. Na prijemu su zabeleženi sociodemografski podaci (pol, starost, bračni status, zanimanje i stepen obrazovanja) i urađena Hamiltonova skala za procenu depresije (HAMD). Nakon četiri nedelje lečenja, ponovljeno je testiranje HAMD skale i izvršena je komparacija sa rezultatima sa prijema. Rezultati: Ženski pol, starije životno doba, zaposlenost i niži stepen edukacije predstavljau sociodemografske faktore koji su u našem istraživanju pokazali manje promene u skorovima HAMD skale na prijemu i otpustu. Sa druge strane, muški pol, mlađe životno doba, nezaposlenost i viši stepen edukacije su sociodemografski faktori predstavljeni kao prediktori nižeg skora na HAMD skali na otpustu i pokazatelji značajnih promena u skorovima skale na prijemu i otpustu. Zaključak: Ženski pol, starije životno doba, zaposlenost i niži stepen edukacije su sociodemografski faktori koji su u našem istraživanju povezani sa lošijim terapijskim ishodom u lečenju depresije. Takođe, i bračni status je bio statički značajan faktor, ali nije primećena sklonost ka određenoj kategoriji.