SKELETNE METASTAZE KARCINOMA DOJKE – UTICAJ HORMONSKIH I HER2 RECEPTORA - Rajković, Stanislav (Medicinski podmladak, 2023)
Karcinom dojke je vodeći uzrok smrti povezane s kancerom među ženama u svetu. Iako su ostvareni značajni pomaci u profilaksi, dijagnostici i lečenju, oko 90% smrtnih slučajeva nastaje zbog metastatske bolesti koja je još uvek neizlečiva. Kosti su identifikovane kao najčešće mesto metastaziranja u oko 80% pacijentkinja s metastatskim karcinomom dojke. Rad ima za cilj da sumira karakteristike uticaja estrogenog receptora (ER), progesteronskog receptora (PR) i humanog epidermalnog faktora rasta 2 (HER2) na nastanak i razvoj metastaza karcinoma dojke u kostima, kao i njihovo dalje biološko i kliničko ponašanje. Različite kliničko-patološke karakteristike su identifikovane kao faktori rizika za razvoj metastaza. Posebno se izdvaja status ER, PR i HER2 koji je ključan za donošenje kliničkih odluka u vidu važnog alata za prognozu širenja karcinoma dojke i izbor terapijskog protokola. Pacijentkinje sa bilo kojim pozitivnim statusom hormonskih receptora, posebno one sa ER+, PR+/HER2-, verovatnije će razviti metastaze samo u kostima, dok one sa negativnim statusom hormonskih receptora, posebno one sa takozvanim trostruko negativnim (HR-/HER2-) ili HER2+ karcinomom dojke, imaju sklonost ka visceralnim metastazama. Rad ističe da su metastaze karrcinoma dojke u kostima mnogo manje istraživane od primarnih tumora i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumeo složen, višestepeni proces razvoja i ponašanja ovih metastaza.