ACELULARNA 3D ŠTAMPA U HIRURŠKOJ REKONSTRUKCIJI KOŠTANIH DEFEKATA - Micic, Milutin; Đurić, Marija (Medicinski podmladak, 2023)
3D štampa u medicini predstavlja jedno od najbrže rastućih polja, koje je probudilo i najviša očekivanja. Pre svega, 3D štampa se koristi tokom zamene autotransplantata i ksenotransplantata aloplastnim personalizovanim tkivnim zamenicima i konstruktima. U ovoj publikaciji je predstavljen pregled savremene literature koja se bavi acelularnom 3D štampom u rekonstrukciji koštanih defekata , samom tehnologijom 3D štampe kao i dometima i glavnim problemima sa kojima se ova tehnologija suočava u rekonstrukciji koštanih defekata. Pregled uključuje i opis primene tehnologije 3D štampe u preoperativnom planiranju hirurškog zahvata, izradi personalizovanih medicinskih modela i hirurških vodiča, kao i acelularnu 3D štampu u inženjerstvu koštanog tkiva, odnosno u proizvodnji koštanih skafolda. Ukratko je analizirana primena 3D štampe u našoj zemlji, što je pokazalo da postoji kontrast između postojećih potreba i upotrebe ove tehnologije u rekonstruktivnoj hirurgiji skeleta u Srbiji. Neiskorišćeni potencijali primene savremenih metoda 3D štampe u rekonsktukciji skeleta predstavljaju teret zdravstvenom sistemu sa značajnim socio-ekonomskim posledicama na javno zdravlje.