KLINIČKE KARAKTERISTIKE KOVID-19 KOD DECE - Prijić, Andreja (Medicinski podmladak, 2023)
Kovid-19 je bolest uzrokovana SARS-CoV-2 virusom, koja je registrovana decembra 2019. godine u Kini. Svetska zdravstvena organizacija je februara 2020. godine proglasila pandemiju SARS-CoV-2. Prvi pedijatrijski bolesnik u Srbiji sa kovid-19 registrovan je 23. marta 2020. godine, u 13. nedelji od početka pandemije Ova bolest, nakon tri godine od pojave prvih slučajeva, nastavlja da bude globalni javnozdravstveni izazov. Deca obolevaju od kovid-19 ređe od odraslih, uglavnom se inficiraju kapljičnim putem u domaćinstvu od članova porodice, imaju blažu kliničku sliku i bolju prognozu bolesti. Najčešći simptomi i znakovi kovid-19 kod dece su povišena telesna temperatura, kašalj, tahikardija i malaksalost. Zapaljenje pluća, u prvim talasima pandemije, imalo je oko jedne četvrtine-trećine obolelih. Neselektivna upotreba antibiotika u lečenju obolele dece, predstavljala je jedan od glavnih problema tokom pandemije. S obzirom da je kovid-19 infekcija predstavljala pretnju svetskih razmera, pored uticaja na zdravstveno stanje, registrovano je i pogoršanje kvaliteta života dece.