Korelacija između broja ćelija koje eksprimiraju androgenske, estrogenske i progesteronske receptore i veličine promene kod obolelih od ginekomastije - Mladenović, Danilo; Nikolić, Ana; Dunđerović, Duško (Medicinski podmladak, 2023)
Uvod: Ginekomastija predstavlja abnormalan porast muške dojke usled prekomerne proliferacije epitelnih ćelija duktusa. Obično se javlja u period puberteta pa je uticaj hormona na stimulaciju ćelija duktusa indikativan. Androgen, estrogen i progesterone su hormone steroidne građe koji svoj uticaj ostvaruju vezivanjem za intracelularne receptore i na taj način aktiviraju transkriptorne mehanizme tj. deluju kao trofički faktori. Materijal i metode: Urađena je retrospektivna studija za period 01.01.2021.-31.12.2021 i pronađeno je 6 pacijenata, od kojih su u dva slučaja rađene operacije ginekomastije obe dojke. Iz arhive su preuzete HE obojene pločice i odgovarajući parafinski kalupi, te je konstruisan tkivni mikro niz, sa po 4 tkivna cilindra za svaki tkivni uzorak. Imunohistohemijska bojenja su urađena za receptore za androgen, estrogen i progesteron. Dobijeni preparati su skenirani na skeneru pločica Leica Biosystems Aperio AT2, a analiza slika je izvršena u program Aperio Image Scope. Statistička analiza podataka vršena je EZR R Commander programom. Rezultati: Od 8 uzoraka nijedan nije pokazao značajnu ekspresiju receptora za androgen. Statistička analiza broja ćelija koje eksprimiraju receptore za estrogen (ps=0,03676; rho=0,7619048) progesteron (ps=0,002439; rho=0,8982197) i zapremine odstranjenog tkiva pokazala je statistički značajnu pozitivnu korelaciju. Zaključak: Dobijeni rezultati potvrđuju postavljenu hipotezu da zapremina odstranjenog tkiva dojke kod pacijenata sa ginekomastojom korelira sa ekspresijom receptora za estrogen i progesteron, ali je za pouzdanije zaključke neophodno dalje istraživanje na većem uzorku.