KARCINOM ENDOMETRIJUMA: ANGIOGENEZA I OSVRT NA ULOGE VASKULARNOG ENDOTELNOG FAKTORA RASTA - Obradovic, Danilo; Oprić, Dejan (Medicinski podmladak, 2022)
Karcinomi endometrijuma (eng. endometrial carcinoma, EC) predstavljaju najčešće maligne tumore ženskog reproduktivnog sistema, i šesti su po učestalosti javljanja u ženskoj populaciji sa rastućom incidencijom oboljevanja i mortaliteta tokom prethodne tri decenije. Pored stadijuma, gradus i tip tumora su najznačajniji prognostički faktori biološkog ponašanja EC i u aktuelnoj kliničkoj praksi su zasnovani na patohistološkom pregledu. Nedostaci aktuelne histološke klasifikacije, se navode kao jedan od ključnih ograničavajućih faktora u daljim istraživanjima kao i razumevanju karcinogeneze EC unapređenja terapijskih protokola. Formulisana je nova molekularna klasifikacija EC koja je zasnovana na analizi molekularno bioloških karakteristika, koje su prepoznate kao visoko povezane sa specifičnim kliničkim tokom. Značajni napori su uloženi u razumevanje procesa angiogeneze kao jednog od ključnih procesa u tumorskom rastu. Familija vaskularnih endotelnih faktora rasta (eng. vascular endothelial growth factor, VEGF) je grupa proangiogenih liganada koji imaju centralnu ulogu u procesu fiziološke i patološke angiogeneze. VEGF su najšire ispitivani angiogeni faktori kao potencijalni biomarkeri i meta ciljane terapije. Nakon brojnih istraživanja, kliničke studije su pokazale značajne iskorake u razvoju antiangiogene terapije usmerene na VEGF i to dominantno u formi kombinovane terapije. U definisanju terapijskih grupa, ova terapija se oslanja na molekularnu klasifikaciju EC. Antiangiogena terapija je ograničena na male specifične grupe pacijenata, povezana je sa neželjenim efektima i mnogi pacijenti koji su prvobitno reagovali na ciljanu terapiju, vremenom razvijaju rezistenciju, što ukazuje na dalju potrebu za boljim razumevanjem mehanizama i faktora uključenih u angiogeni proces EC. Potencijalni obećavajući iskoraci u unapređenju ciljanih terapijskih opcija za EC se mogu očekivati u okviru integracije molekularnih osobina EC kao faktora u kontekstu histološke klasifikacije.