IZOKRENUTA UČIONICA: NOVI PRISTUP UČENJU ZA STUDENTE MEDICINE: ZOKRENUTA UČIONICA: NOVI PRISTUP UČENJU ZA STUDENTE MEDICINE - Pejin, Irina; Oroz, Sara; Milojković, Đorđe; Milić, Nikola; Rajović, Nina (Medicinski podmladak, 2022)
Uvod: Pandemija Kovid-19 inicirala je razvoj i implementaciju digitalnih tehnologija u obrazovnom procesu svih nivoa edukacije. Obzirom da je nastava u vanrednim uslovima bila neprihvatljiva, obrazovne institucije bile su prinuđene da uvedu kombinovani sistem nastave ili isključivo digitalnu komunikaciju sa studentima. U cilju postizanja visokokvalitetne edukacije „na daljinu“, uveden je metod „izokrenute učionice“kako za učenike i studente, tako i za nastavni kadar. „Izokrenuta učionica“ predstavlja tip kombinovanog učenja koji ima za cilj da poveća angažovanje učenika na dva načina, najpre pripremom materijala za proces učenja kod kuće i, rešavanjem problema uživo tokom časa. Cilj: Procena aktuelnih stavova i percepcije studenata medicine o novouvedenom metodu učenja - „izokrenutoj učionici“. Materijali i metode: Studija je sprovedena kao studija preseka, sa korišćenjem onlajn upitnika tokom januara 2022. godine među studentima na Medicinskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu. Upitnik korišćen u ovoj studiji sastojao se od 34 pitanja i bio je podeljen na šest glavnih sekcija: demografski podaci, opšti stavovi, komunikacija, nezavisnost u učenju, pripremljenost i motivacija, kreativno razmišljanje i timski rad. Rezultati: U istraživanje je uključeno ukupno 60 studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Više od polovine učenika bilo je ženskog pola (75,0%), prosečne starosti od 23,48±1,53 godine. Većina ispitanika su bili studenti pete i šeste godine. Rezultati ove studije pokazuju da postoje značajne razlike u percepciji studenata prema izokrenutoj učionici kao novom metodu učenja prema polu i starosti. Učenici ženskog pola i mlađi učenici imali su pozitivnije stavove prema izokrenutoj učionici od učenika muškog pola i starijih učenika. Zaključak: Metod učenja po tipu izokrenute učionice odgovara zahtevima studenata medicine, razvijajući njihove veštine rešavanja problema i apstraktno razmišljanje. Imajući u vidu da su mlađi učenici imali pozitivne percepcije i stavove prema metodi učenja po tipu izokrenute učionice, kreatori kurikuluma i nastavni kadar trebalo bi da prilagode nastavu i strategije nastavnih metoda kako bi pomogli studentima da ostvare svoj puni akademski potencijal.