ANALIZA VARIJABILNOSTI L1 GENA HUMANOG PAPILOMA VIRUSA TIPA 16 U NAŠOJ POPULACIJI - Milošević, Filip; Gatarić, Nina; Knežević, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2023)
Uvod: Humani papiloma virusi (HPV) prepoznati su kao glavni etiološki faktor u patogenezi karcinoma grlića materice. Najveći medicinski značaj ima visokorizični tip HPV16. Na osnovu razlika u nukleotidnoj sekvenci genoma tipa 16 pokazano je postojanje 16 varijanti ovog tipa sa različitom geografskom distribucijom. Cilj rada: Ispitivanje varijabilnosti nukleotidne sekvence L1 gena HPV16 varijanti zastupljenih u našem području. Materijal i metode: U rad je uključeno 37 sekvenci L1 gena HPV16 preuzetih iz baze podataka Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Sekvence su poređene sa referentnim sekvencama varijanti HPV16 i konstrukcija filogenetskog stabla je urađena primenom MEGA (Molecular Evolutionary Genetics Analysis, verzija X) softverskog paketa. Rezultati: Od 37 analiziranih sekvenci HPV16 L1 gena, 23 se grupišu uz evropske varijante. Ostali izolati se grupišu uz ne-evropske HPV16 varijante. Nukleotidna distanca je bila manja od 1%, odnosno na nivou podvarijanti. Zaključak: Rezultati ove studije ukazuju da su u našoj populaciji najzastupljenije evropske varijante HPV16 virusa, ali ukazuju i na prisustvo ne-evropskih varijanti. Dalja analiza je neophodna u cilju praćenja cirkulacije HPV16 varijanti u našoj populaciji. Ključne reči: Humani papiloma virus, HPV16, L1 gen, filogenetska analiza