Use of anxiolytics and hypnotic drugs during COVID-19 pandemic - the literature review: Upotreba anksiolitika i hipnotika tokom COVID-19 pandemije – pregled literature - Trajkovski, Tea; Marić, Nađa (Medicinski podmladak, 2022)
Anksiolitici i hipnotici su lekovi koji se široko koriste. Glavne psihijatrijske indikacije za benzodijazepine su odvikavanje od alkohola / sedativa-hipnotika i katatonija, dok su kod anksioznih poremećaja ili nesanice indikovani samo kratko, ukoliko je lečenje metodama prvog i drugog izbora bilo neefikasno. Širenje virusa SARS-CoV-2 uticalo je na svakodnevni život, psihološku, socijalnu i ekonomsku stabilnost. Pandemija C-19 je multifaktoriski uticala na mentalno zdravlje ljudi, a direktno i indirektno uticala na promene trendova u propisivanju, upotrebe i zloupotrebe anksiolitika i hipnotika tokom pandemije. U ovom članku biće dat pregled dosadašnje literature o upotrebi anksiolitika i hipnotika kod pacijenata sa infekcijom SARS-CoV-2 sa indikacijama i preporukama za njihovu upotrebu, kao i o učestalosti i razlozima upotrebe i zloupotrebe ovih lekova u opštoj populaciji tokom pandemije. Cilj je podržati racionalnu upotrebu i sprečiti epidemiju zloupotrebe benzodiazepina tokom i nakon pandemije C-19.