PREVENCIJA I LEČENJE FEBRILNE NEUTROPENIJE IZAZVANE HEMIOTERAPIJOM: ULOGA MIJELOIDNIH FAKTORA RASTA - Dimitrijevic, Jelena; Stojanović, Marko (Medicinski podmladak, 2022)
Febrilna neutropenija je ozbiljno neželjeno dejstvo hemioterapije koje može biti povezano sa komplikacijama i smrću i predstavlja faktor opterećenja zdravstvenog sistema. Rizik sa pojavu febrilne neutropenije zavisi od mijelosupresivnosti hemioterapijskog protokola i faktora rizika porekla pacijenta. Faktori rizika porekla pacijenta su heterogeni, a medju njima jedan od najvažnijih su godine starosti pacijenta. Ukoliko je procenjeni rizik za febrilnu neutropeniju visok, preporučuje se profilaktička primena mijeloidnih faktora rasta (faktor stimulacije granulocitnih kolonija i faktor stimulacije granulocitno-makrofagnih kolonija). Pokazano je da profilaktička primena mijeloidnih faktora rasta značajno smanjuje incidencu febrilne neutropenije, ranu smrtnost tokom primene hemioterapije i smrtnost izazvanu infektivnim komplikacijama kod pacijenata sa solidnim tumorima i limfomima. Iako postoji jasna klinička korist za terapijsku primenu mijeloidnih faktora rasta kod pacijenata kod kojih dođe do razvoja febrilne neutropenije (skraćenje vremena do oporavka granulocita i kraće trajanje hospitalizacije), dokazi nisu tako jaki kao što je to slučaj kada se faktori rasta primenjuju u profilaksi. Kod pacijenata kod kojih dođe do razvoja febrilne neutropenije, a kojii nisu prethodno primali faktore rasta u profilaksi, prepoučuje se procena faktora rizika za nepovoljni tok febrilne neutropenije. Ukoliko postoji rizik za razvoj komplikacija na terenu febrilne neutropenije i za nepovoljan tok, trebalo bi razmotriti terapijsku primenu faktora rasta.