Citiranje biomedicinske literature: Citiranje literature - Pavlović, Vedrana (Medicinski podmladak, 2021)
Sažetak Iako se smatra najmanje zahtevnim delom pisanja rada, posebnu pažnju treba posvetiti citiranju literature. Citat daje priznanje autorima originalnih radova, upućuje čitaoca na korišćeni materijal, potvrđuje validnost korišćenih izvora, pruža dokaze o aktuelnim istraživanjima i izbegava plagijarizam. Uočeni su brojni nedostaci prilikom citiranja naučne literature. Rezultati nedavne meta-analize pokazali su da 25.4% objavljenih naučnih radova sadrži greške u citiranju. Akademska zajednica se svakodnevno susreće sa problemima netačnih citata, a procena tačnosti citiranja zahteva znatan napor. Većina istraživača svesna je prisustva grešaka u citiranju, ali malo njih prepoznaje posledice identifikovanog problema. Procena prisustva i vrste netačnih citata u biomedicinskoj naučnoj literaturi, kao i identifikovanje faktora povezanih sa njihovom pojavom, je važno za očuvanje integriteta akademske zajednice. Kako bi se unapredila tačnost citiranja u biomedicinskoj naučnoj literaturi, potrebno je definisati i napisati preporuke koje će autori, mentori, čitaoci i urednici primenjivati. Ove preporuke podstakle bi dobru praksu citiranja, sprečile greške i promovisale napredak u celoj naučnoj zajednici. Ključne reči: Citiranje, Biomedicinska litertura, Tačnost