Uticaj stalnog magnetnog polja na sadržaj minerala kostiju starih pacova - Cejic, Dimitrije; De Luka, Silvio (Medicinski podmladak, 2022)
SAŽETAK Uvod: Danas se starenje tumači kao posledica progresivnog nakupljanja metaboličkih otpadaka što dovodi do nastanka raznih poremećaja u građi i funkciji ćelije tokom niza godina. Starenje je praćeno gubitkom koštanog tkiva, a kosti postaju manje čvrste. Ciklus remodelovanja kostiju sa starenjem postaje duži, a smanjuje se i stepen mineralizacije kostiju. Stalna magnetna polja (SMF) su stabilna magnetna polja koja mogu biti prirodna ili veštačka. SMF umerenog dejstva (1mT-1T) utiče na fiziološke procese, ćelije, genetski materijal, ponašanje i razvoj. Do sada su brojna istraživanja pokazala različite efekte stalnih magnetnih polja na ćelijske kulture, eksperimentalne životinje i humanu populaciju. Cilj rada: Cilj ovog rada bio je utvrđivanje dejstva stalnog magnetnog polja (SMF) na sadržaj minerala kostiju (BMC-Bone mineral content) starih pacova. Materijal i metode: U eksperimentu su korišćeni pacovi soja Wistar, starosti 3 godine. Ukupno 18 pacova je bilo podeljeno u dve grupe: izloženi (eksperimentalna grupa) i neizloženi (kontrolna grupa). 9 pacova iz eksperimentalne grupe bilo je izloženo dejstvu stalnog magnetnog polja (SMF) intenziteta 30mT tokom 10 nedelja, dok 9 pacova iz kontrolne grupe nije bilo izloženo dejstvu stalnog magnetnog polja. BMC je meren metodom DXA (Dual energy X-ray absorptiometry). Rezultati: Na osnovu eksperimeta utvrđeno je da, posle izlaganja dejstvu stalnog magnetnog polja, kod eksperimentalne grupe postoji statistički značajan porast vrednosti BMC u regionima trupa (Trunk BMC) i rebara (Ribs BMC). U svim ostalim regionima od interesa: glava (Head BMC), noge (Legs BMC), karlična kost (Pelvis BMC), kičmeni stub (Spine BMC), ukupni BMC (Total BMC) - nije došlo do statistički značajne promene vrednosti BMC. Zaključak: U sprovedenom eksperimentu utvrđen je veći rast vrednosti BMC kod životinja izloženih stalnom magnetnom polju (SMF), u odnosu na životinje koje nisu bile izložene stalnom magnetnom polju. Ključne reči: starenje, stalno magnetno polje, sadržaj minerala kostiju