Aura kod temporalne epilepsije: korelacija sa postoperativnim ishodom - Milenković, Jana; Vojvodić, Nikola (Medicinski podmladak, 2022)
Uvod: Aura je isključivo subjektivan osećaj u vidu , predosećaja” nadolazećeg napada i predstavlja sam početak epileptičnog napada. Epilepsija je hronična bolest koja se manifestuje spontanim ponavljanjem epileptičkih napada kojima prethodi aura. Cilj rada: Utvrditi razlike u karakteristikama aure kod pacijenata sa farmakorezistentnom temporalnom epilepsijom koji su nakon operacije ušli u potpunu remisiju, u odnosu na pacijente koji su nakon hirurške procedure imali recidive napada. Materijal i metode: Predstavljena studija je retrospektivna studija bolesnika lečenih u Centru za epilepsije Klinike za neurologiju KCS-a u periodu od 01.07.2010. do 30.06.2019. god. koji su imali fokalnu farmakorezistentnu epilepsiju, podvrgnuti su hirurškom lečenju metodom resektivne hirurgije i postoperativno su praćeni godinu dana. Prikupljeni su podaci o polu pacijenata, dužini trajanja epilepsije, febrilnim napadima, lateralizaciji EEG nalaza, kao i broju i tipu aura koji su pacijenti imali. Korišćen je Chi-kvadrat ili Fišerov test tačne verovatnoće za ispitivanje razlika u učestalosti navedenih varijabli prema tome da li je ishod povoljan ili nepovoljan. Statistička metoda je smatrana značajnom ukoliko je p≤0,05. Analiza izvedena u softveru , IBM SPSS ver. 21”. Rezultati: Ukupan broj pacijenata koji je posmatran u toku studije je 132, od kojih je bilo 57 muškaraca i 75 žena. Najčešći tip aure koju su pacijenti imali je mezijalna temporalna aura i ona je bila prisutna kod 77(58,3%) pacijenata, a zatim po učestalosti sledi nespecifična aura 16(12,1%). 50% ispitanika je imalo samo jednu auru u toku života, a 17 pacijenata (12,9%) je bilo bez aure. Povoljan ishod imalo je 110 pacijenata, a 22 nepovoljan. Nije utvrđena statistički značajna razlika u zastupljenosti ispitivanih varijabli prema tome da li je ishod povoljan ili nepovoljan(p>0,05). Uočena je statistički značajna razlika u lokalizaciji interiktalnog EEG-a prema mestu fokusa(p<0,001). Zaključak: Ne postoje razlike u zastupljenosti ispitivanih faktora među pacijentima sa povoljnim postoperativnim ishodom u odnosu na pacijente sa nepovoljnim ishodom.