Компликације примене нове антикоагулантне терапије код старих пацијената - Trailov, Dunja; Despotović, Nebojša (Medicinski podmladak, 2021)
Увод: Нова антикоагулантна терапија (НОАКТ) је уведена у употребу пре неколико година. Представља алтернативу за антагонисте витамина К (ОАКТ) у превенцији и лечењу тромбоемболија различите етиологије. И поред њихових предности, крварење остаје значајна компликација. Чињеница је да нема довољно истраживања у вези овог проблема. Циљ рада: Анализирати учесталости компликација премене нове антикоагулантне терапије. Материјал и методе: Од укупно 60 болесника старијих од 65 одина са невалвуларном атријалном фибрилацијом (АФ) који су узимали антикоагулантну терапију, у овој ретроспективној студији половина њих је примала директне оралне антикоагуланте (НОАКТ; испитивана група), а друга половина антагонисте витамина К (ОАКТ; контролна група). Поред демографских и клиничких, праћени су параметри крварења (учесталост, врста/локализација). Резултати: У групи испитаника који су узимали НОАКТ код 13,3% су верификована крварења као компликација узимања терапије – ГИТ крварења (75%) и хематоми по телу (25%). Код 45% испитаника који су узимали ОАКТ је верификовано крварење као терапијска компликација – ГИТ крварење (33,5%), епистакса (33,5%), хематоми по кожи (8,6%), а хематурија код 24,4% болесника. Статистички, учесталост појаве крварења као последица терапије је значајно мања у групи болесника који су третирани са НОАКТ (p=0,038). Закључак: У испитиваној групи болесника старијих од 65 година и атријалном фибрилацијом који су користили dabigatran, регистрован је сигнификантно мањи број крварења као компликација у односу на контролну групу.