Karakteristike bolesnika i prognostičke implikacije dijabetesa melitusa tip 2 u srčanoj insuficijenciji sa očuvanom, umereno redukovanom i redukovanom ejekcionom frakcijom - Mrvošević, Marija; Polovina, Marija (Medicinski podmladak, 2021)
Sažetak Uvod: Tip 2 dijabetes melitusa (T2DM) je čest u srčanoj insuficijenciji (SI) i povezan sa povišenim morbiditetom i mortalitetom. Karakteristike i ishodi bolesnika sa i bez T2DM u zavisnosti od tipa SI, definisane kao: SI sa očuvanom ejekcionom frakcijom (EF) leve komore (heart failure with preserved EF, HFpEF), umereno redukovanom EF (midrange EF, HFmrEF) i redukovanom EF (reduced EF, HFrEF) nisu detaljno proučeni. Cilj rada: da se kod bolesnika sa HFrEF, HFmrEF i HFpEF uporede kliničke karakteristike i jednogodišnji ukupni mortalitet, u zavisnosti od prisustva T2DM. Materijal i metode: Sprovedena je prospektivna, opservaciona studija u koju su uključeni bolesnici sa SI lečeni u Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije, u Beogradu (novembar 2018 - januar 2019). Primarni cilj studije je ukupni mortalitet tokom 12 meseci praćenja. Rezultati: Uključeno je 242 bolesnika (srednja starost 71±13, muškarci 57%). Učestalost T2DM je bila 31%. Nije registrovana razlika u učestalosti T2DM kod HFrEF, HFmrEF i HFpEF. Kod sve tri grupe, dijabetičari su bili stariji i češće su imali infarkt miokarda, drugi oblik koronarne bolesti, perifernu arterijsku bolest i hroničnu bubrežnu slabost (sve p-vrednosti <0,001). Bolesnici sa HFpEF i T2DM su češće bili ženskog pola i češće su imali hipertenziju i atrijalnu fibrilaciju (sve p-vrednosti <0,001). U sve tri grupe procenjena jednogodišnja stopa mortaliteta bila je značajno viša kod dijabetičara. T2DM je nezavisni prediktor povišenog rizika od smrti u HFrEF (HR; 1,33; 95%CI; 1,34–2,00), HFmrEF (HR; 1,13; 95%CI; 1,0 –1,24) i HFpEF (HR; 1,21; 95%CI; 1,09–1,56), sve p-vrednosti <0,05. Zaključak: Bolesnici sa T2DM i SI su stariji, sa više komorbiditeta i većom stopom ukupnog mortaliteta u odnosu na osobe bez T2DM. T2DM je nezavisni prediktor povišenog ukupnog mortaliteta u HFrEF, HFmrEF i HFpEF. Obzirom na povišen rizik, T2DM zahteva revnosno dijagnostikovanje i savremeno lečenje kako bi se poboljšalo preživljavanje. Ključne reči: srčana insuficijencija, ejekciona frakcija, dijabetes melitus, kliničke karakteristike, mortalitet.