UTICAJ HRONIČNOG IMOBILIZACIONOG STRESA NA ESTRUSNI CIKLUS MIŠICA SOJA NMRI - Ristić, Jelena; Bogdan, Damir; Banović, Pavle (Medicinski podmladak, 2021)
Uvod: Stres je termin kojim označavamo fenomene prisutne na različitim nivoima biološke organizacije indukovane događajima koji se nazivaju stresori. Stresor može biti objektivna opasnost ili percepcija određene situacije kao opasnost po homeostazu organizma. Hronični stres je kao etiološki faktor u nastanku bolesti doveden u vezu sa reproduktivnim zdravljem žena, pre svega sa poremećajima menstrualnog ciklusa. Cilj: Ispitati efekat hroničnog imobilizacionog stresa na estrusni ciklus mišica soja NMRI. Materijal i metode: 12 polno zrelih ženki miša soja NMRI je nasumično podeljeno u kontrolnu i eksperimentalnu grupu. Eksperimentalnoj grupi je indukovan hronični imobilizacioni stres 2 sata dnevno tokom 14 dana. Svakodnevno je svim životinjama uziman vaginalni ispirak. Ispirci su služili za pravljenje razmaza, koji su ispitivani na svetlosnom mikroskopu. Analiza preparata je obuhvatala određivanje faza estrusnog ciklusa. Rezultati: Kod mišica je uočen estrusni ciklus koji se sastoji iz četiri faze: proestrus, estrus, metestrus i diestrus. U adaptacionom periodu, zapažen je prolongirani diestrus, dominantno prisutan u obe grupe. U periodu indukovanja stresa, kod kontrolne grupe je uočena kontinuirana diestrusna faza, dok je kod eksperimentalne grupe uočen izlazak iz diestrusa i prisustvo drugih faza u ciklusu. Druge faze su posmatrane kao odstupanje od diestrusa. Hi kvadrat testom je utvrđeno da je frekvencija odstupanja statistički značajna(p<0.01). Zaključak: Indukovanje imobilizacionog stresa dovodi do izlaska životinja iz diestrusa i velikih varijacija u fazama estrusnog ciklusa mišica soja NMRI. S obzirom da mišice soja NMRI dele isti hormonski mehanizan regulacije estrusnog ciklusa, kao žene menstrualnog, postoji mogućnost da bi one mogle da predstavljaju dobar model za proučavanje reproduktivnih poremećaja žena.