UČESTALOST RAZLIČITIH INDIKACIJA ZA ENDODONTSKO LEČENJE ZUBA U DELU POPULACIJE STANOVNIKA GRADA PANČEVA - Tomić, Marija; Kolak, Veljko (Medicinski podmladak, 2021)
Uvod: Uprkos razvitku i implementaciji različitih preventivnih mera, među najčešće razloge za posetu stomatologu i dalje spadaju stanja koja zahtevaju endodontsku terapiju zuba. Pravovremeno i adekvatno izvedena endodontska terapija predstavlja veoma važan faktor u sveobuhvatnom procesu očuvanja oralnog zdravlja. Cilj: Cilj ove studije bio je da se da se ispita učestalost zuba indikovanih za endodontsku terapiju kao i da se ispita učestalost različitih indikacija za endododontsku terapiju zuba u delu populacije stanovnika grada Pančeva. Materijal i metode: Istraživanje je sprovedeno tokom 2018. godine, na odabranom uzorku pacijenata koji su se radi pregleda i sanacije zuba javili na Institut za stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Pančevu . Uzorak je činilo 229 pacijenata oba pola, starosti iznad 18 godina, koji su imali najmanje jedan zub indikovan za endodontsku terapiju. Temeljni klinički pregled, uz primenu adekvatnih dijagnoznih testova i analizu ortopantomografskih i retroalveolarnih snimaka obavljen je za svakog ispitanika. Dobijeni podaci statistički su obrađeni primenom hi-kvadrat testa. Rezultati: Od ukupno 4911 pregledanih, endodontska terapija bila je indikovana na 322 zuba (6,6%). Najveća učestalost zuba indikovanih za endodontsku terapiju zabeležena je u grupi pacijenata starijih od 60 godina (7,5%), kao i među frontalnim zubima (36,6%). Asimptomatski (32,3%) i simptomatski ireverzibilni pulpitis (19,9%) bile su najučestalije indikacije za endodontsku terapiju. Ireverzibilni pulpitisi bili su najučestalija indikacija među pacijentima svih starosnih grupa, među oba pola, kao i u među sve tri funkcionalne grupe zuba (p<0,001). Zaključak: Procenat zuba indikovanih za endodontsku terapiju u ovoj studiju bio je veći u odnosu na navedene procente u drugim studijama. Ireverzibilni pulpitisi predstavljali su najčešći razlog za izvođenje endodontske terapije. Rezultati ove studije ukazuju na potrebu za boljom stomatološkom negom, kao i sveobuhvatnijom edukacijom pacijenata i podizanjem nivoa svesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja. Ključne reči: indikacije za endodontsku terapiju, ireverzibilni pulpitis, nekroza pulpe