KLINIČKI ZNAČAJ ABERACIJA TP53 GENA I IGHV MUTACIONOG STATUSA U HRONIČNOJ LIMFOCITNOJ LEUKEMIJI - Tomić, Kristina; Karan Đurašević, Teodora; Vuković, Vojin; Mihaljević, Biljana; Antić, Darko (Medicinski podmladak, 2020)
Hronična limfocitna leukemija (HLL) je izuzetno heterogena bolest varijabilnog kliničkog toka. Sa jedne strane imamo pacijente sa agresivnom i rezistentnom bolešću, od koje umiru svega par meseci nakon dijagnoze, dok sa druge strane spektra postoje pacijenti sa indolentnom, sporo progredirajućom bolešću koja ne zahteva lečenje decenijama. Razlozi ovoga su samo delimično poznati, i već decenijama unazad su tema mnogobrojnih naučnih istraživanja. Tako je razvijen koncept prognostičkih i prediktivnih faktora u HLL-u, koji imaju za cilj da predvide klinički tok, odnosno terapijski ishod HLL-a. Liste prognostičkih i prediktivnih faktora su, sa boljim poznavanjem patofiziologije ove bolesti, svakom godinom sve duže, ali se i međusobno preklapaju. U ovom revijalnom radu izabrali smo aberacije TP53 gena i mutacioni status rearanžiranih IGHV (immunoglobulin heavy variable) gena kao dva najznačajnija i najproučavanija faktora koji imaju uporedo kako prognostički, tako i prediktivni značaj.