TERAPIJSKI ODGOVOR BOLESNIKA SA CD30+ LIMFOMIMA NA PRIMENU BIOLOŠKE TERAPIJE - Cakic, Jelena; Đunić, Irena (Medicinski podmladak, 2020)
Uvod: Poboljšanja u kombinovanoj hemioterapiji i radioterapiji novodijagnostikovanog Hodgkin-ovog limfoma (HL) rezultirala su trajnim stopama remisije od približno 60% do 80%. Međutim, oko 5% ranih stadijuma bolesti i 30% do 40% uznapredovalih bolesti dožive relaps nakon inicijalne hemioterapije. Standard u terapiji bolesnika sa relapsom ili refraktornim HL je ​​hemioterapija spašavanja (salvage terapija) nakon koje sledi autologna transplantacija matičnih ćelija (ASCT). Kod otprilike 50% ovih bolesnika javlja se relaps bolest nakon ASCT kada mogućnosti lečenja postaju ograničene. Brentuximab vedotin (Adcetris®) je novi konjugat antitelo-lek koji dovodi do visokog odgovora kod CD30+ limfoma nakon ASCT. Materijal i metode: U retrospektivnoj studiji ispitivano je 20 bolesnika, prosečne starosti 24,65 godina, obolelih od Hodgkin i Non-Nodgkin limfoma i lečenih biološkom terapijom na Klinici za hematologiju, Kliničkog centra Srbije, u periodu od 2002. do 2018. godine. Na osnovu informacija o bolesnicima dobijenih iz istorija bolesti formirane su baze podataka. Statistička analiza podataka obuhvatala je metode deskriptivne statistike i urađena je u SPSS programu. Rezultati: Stopa objektivnog odgovora bila je 76,5% (CR+PR) sa postignutih 29,4% kompletnih remisija (CR) i 47,1% parcijalnih remisija (PR). Progresija bolesti zabeležena je kod 17,6% bolesnika. Medijana dužine trajanja terapijskog odgovora na BV bila je 9 meseci. Zaključak: Primena biološke terapije dovela je do značajanog napretka u lečenju relapsa/refraktarnog Hodgkin-ovog limfoma, ali je efikasnije primeniti je kao ranu konsolidacionu terapiju odmah nakon ASCT, u cilju boljih rezultata lečenja ovih bolesnika. Ključne reči: Hodgkin limfom, Brentuksimab vedotin, efikasnost terapije