Uticaj maternalne gojaznosti na tok i ishod trudnoće i perinatalne komplikacije - Lacković, Milan (Medicinski podmladak, 2020)
Učestalost gojaznosti je u porastu među ženama i muškarcima reproduktivne životne dobi i gojaznost je označena kao jedan od najznačajnih pretnji po zdravje čoveka u 21. veku. Trudnoća komplikovana gojaznošću smatra se visokorizičnom trudnoćom. Prekoncepcijska gojaznost i prekomern prirast u telesnoj težini u toku trudnoće su dva nezavisna riziko faktora po tok i ishod trudnoće, ali mogu imati i kumulativni efekat. Prekoncepcijska gojaznost je atropometrijski parametar sa najjačim stepenom korelacije sa perinatalnim komplikacija. Maternalna gojaznost nosi potencijalne antepartalne, intrapartalne i postpartalne komplikacije, poput hipertenzije u trudnoći, preeklampsije, gestacijskog dijabetes melitusa, prevremenog porođaja, tromboembolijskih komplikacija, distocije u porođaju, povećane učestalosti instrumentalno završenog porođaja i porođaja završenog carskim rezom. Fetalne komplikacije koje mogu da budu udružene sa koplikacijama maternalne gojaznosti su makrozomija ploda, povećana učestalost kongenitalnih anomalija, poput povećane učestalosti spine bifide i anomalija kardiovaskularnog sistema, prematuriteta i neonatalne smrt. Smatra se da maternalna gojaznost predstavlja značajnu odrednicu u fetalnom programiranju, te da može biti precipitirajući faktor za nastanak oboljenja u toku života novorođenčeta. Prekocpecijska gojaznost i prekomerni prirast u telesnoj težini u toku trudnoće potencijalno su promeljivi faktori rizika u trudnoći. Za razliku od mnogih koplikacija u trudnoće koje ne mogu da se predvide i stoga preveniraju, mogućnost kontrole telesne težine pre koncepcije i prirasta telesne težine u toku same trudnoće, naglašavaju značaj adekvatnog pristupa budućim majkama po ovom važnom, potencijalno promeljivom faktoru rizika.