Kompromitovana čvrstoća kostiju kod pacijenata sa alkoholnom cirozom - Jadzic, Jelena; Djonic, Danijela (Medicinski podmladak, 2020)
Osteoporoza i/ili osteopenija su česte komplikacije alkoholne bolesti jetre, sa posebnim značajem u njenom ireverzibilnom stadijumu (engl. alcoholic liver cirrhosis – ALC). U ovoj publikaciji je predstavljen pregled savremene literature o učestalosti osteoporoze, povećanom riziku od preloma kosti, promenama mineralne gustine i mikrostrukture kostiju, kao i o etio-patogenetskim mehanizmima koji dovode do smanjenja kvaliteta kosti kod pacijenata sa ALC-om. Zabeleženo je da osteoporoza može biti prisutna kod značajnog broja ALC bolesnika, naročito u slabinskom delu kičmenog stuba. Identifikovano je više faktora rizika, kao i etio-patogenetskih mehanizama povezanih sa gubitkom mineralne gustine kosti kod bolesnika sa alkoholnom i cirozama druge etiologije. Određeni autori tvrde da je dominantan mehanizam gubitka koštane mase usporeno osteoblastno stvaranje kosti, dok drugi rezultati sugerišu pojačanu razgradnju koštanog matriksa kao dominantniji mehanizam u nastanku skeletnih oštećenja kod ALC bolesnika. Povećana koštana fragilnost i sklonost ka patološkim prelomima značajno utiču na životni vek i kvalitet života pacijenata sa ALC-om. Stoga se preporučuje da osteološki skrining i procena rizika od frakture budu obavezni deo individualnog pristupa lečenju bolesnika sa alkoholnom cirozom jetre.