Seksualna aktivnost i zaštita reproduktivnog zdravlja studentkinja - Bošnjak, Kristina Z; Rakić, Dušica (Medicinski podmladak, 2020)
Uvod: Rano stupanje u seksualne odnose i veći broj seksualnih partnera su vodeći faktori rizika za razvoj polno prenosivih bolesti i razvoj karcinoma grlića materice. Podizanje nivoa znanja o merama zaštite reproduktivnog zdravlja među mladima može dovesti do značajne redukcije istih. Materijal i metode: Istraživanje je sprovedeno među 269 studentkinja, Medicinskog fakulteta Filozofskog i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (uzrast 19-24 godine), početkom 2019. godine. Kao instrument ispitivanja korišćen je anonimni anketni upitnik sastavljen za potrebe ovog istraživanja. Statistička obrada vršena je u SPSS Statistics 20. Rezultati: Ranu seksualna aktivnost, pre 18.godine, imalo je 33,7% studentkinja (prosečan uzrast 16,44 godine). Jednog seksualnog partnera imalo je 32% studentkinja, a 13,4% imalo je 4 ili više seksualnih partnera. Najčešće korišćeno kontraceptivno sredstvo je kondom 62,2%, a 8% ispitanica ne koristi kontracepciju. Jedna trećina studentkinja ne zna da infekcija HPV-om može da izazove karcinom grlića materice, a 60,6% nije čulo da postoji vakcina protiv HPV-a. Postoji statistički značajana razlika u nivou znanja o reproduktivnom zdravlju kao i u pogledu načina kontracepcije između studenkinja medicinskog fakulteta i studenkinja drugih fakulteta. Zaključak: Sprovedeno ispitivanje je pokazalo da je značajan procenat studentkinja imao ranu seksarhu i da ima nizak nivo znanja o reproduktivnom zdravlju. To ukazuje na potrebu za intenzivnijim i sveobuhvatnijim sprovođenje programa seksualnog obrazovanja u cilju podizanja nivoa znanja o merama zaštite reproduktivnog zdravlja i prevenciji oboljenja. Ključne reči: seksualna aktivnost; zaštita reproduktivnog zdravlja; HPV; studentkinje