ZNAČAJ METAJODBENZILGVANIDINSKOG SKENA U LEČENJU VISOKO-RIZIČNIH NEUROBLASTOMA - Nikolić, Katarina D; Vlajković, Marina Ž (Medicinski podmladak, 2020)
Uvod: Ćelije neuroblastoma pokazuju ekspresiju norepinefrinskih transportera  što omogućava intracelularnu lokalizaciju  mIBG, a pokazalo se idealnim za vizualizaciju neuroblastoma, kao i za lečenje ovih tumora u određenim slučajevima. Cilj: Cilj ovoga rada je da pokaže mogućnosti 123/131 J-mIBG scena u detekciji primarnog tumora, utvrđivanju prisustva i lokalizacije metastatskih lezija kod dece sa neuroblastomima. Materijal i metode: U radu je prikazano 17 ispitanika, 7 dečaka i 10 devojčica, starosti 8,2±7,8 god (4 meseca do 16 godina) od kojih je kod 10 potvrđeno prisustvo neuroblastoma stadijuma 4. Kod sedmoro dece rađen je samo dijagnostički scen, dok je kod desetoro rađeno 2-5 scenova sa 123/131J-mIBG, ukupno 35 scenova. Rezultati: Negativan nalaz 123/131J-mIBG detektovan je kod 8 ispitanika, od kojih je kod jednog deteta histopatološki dokazan neuroblastom, ali je sken rađen nakon hirurškog otklanjanja tumora i sprovedene hemioterapije. Od devetoro dece sa scintigrafski potvrđenim neuroblastomom kod troje je osim primarnog tumora detektovano i metastatsko širenje ove bolesti u koštanu srž tokom inicijalog dijagnostičkog ispitivanja. Nakon lečenja, kod četvoro, nalaz mIBG scena bio je negativan što je ukazivalo na remisiju, dok je kod dvoje dece tumor recidivirao, a kod četvoro došlo je do regresije tumora nakon lečenja. Zaključak: Rezultati rada pokazali su visoku senzitivnost 123/131J-mIBG u detekciji neuroblastoma, kako primarnog tumora, tako i metastaza u koštanoj srži.  Ovaj radiofarmak pokazao se pouzdanim u praćenju tokom lečenja dece sa neuroblastom. Takođe, potvrđena je visoka učestalost koštanih metastaza u vreme postavljanja dijagnoze neuroblastoma, kao i veliki stepen recidiva bolesti nakon intenzivne multimodalne terapije. Ključne reči: neuroblastom; 123/131 J-mIBG; deca