Izloženost psihičkoj traumatizaciji u detinjstvu kao faktor rizika za poremećaj afekta i za psihotične poremećaje - Todorović, Nevena M; Ćosović, Vojislav S; Marić Bojović, Nađa P (Medicinski podmladak, 2018)
Sažetak Uvod: Psihička traumatizacija u peridu detinjstva i rane adolescencije je zloupotreba ili zlostavljanje deteta starosti do 18 godina, koje obuhvata sve oblike fizičkog i/ili emocionalnog zlostavljanja i zanemarivanja, kao i seksualnu zloupotrebu, što dovodi do stvarnog ili potencijalnog narušavanja zdravlja i posledica koje uključuju različite psihijatrijske poremećaje. Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje povezanosti ove vrste traumatizacije sa depresivnošću, anksioznošću i doživljajem stresa u odraslom dobu kod opšte populacije, kao i poredjenje izloženosti psihičkoj traumi u detinjstvu između tri grupe ispitanika: opšte populacije, kliničke populacije sa dijagnozom afektivnih poremećaja i kliničke populacije sa dijagnozom psihoza iz shizofrenog sprektra. Materijal i metode: U istraživanju je retrospektivno analizirana medicinska dokumentacija 179 odraslih ispitanika (zdravih kontrola 92, afektivnih poremećaja 35 i osoba sa psihozom 52), sa fokusom na podatke dobijene upitnicima za psihičku traumatizaciju u detinjstvu (CTQ), depresiju anksioznost i stres (DASS) i socio-demografske karatkteristike. U analizi podataka su primenjene metode deskriptivne statistike, testiranje razlika izmedju grupa i analiza korelacija. Rezultati: Kod zdravih ispitanika, uočena je pozitivna korelacija dečje traumatizacije i rezultata DASS (skala depresivnosti, anksioznosti i stresa) (r=0,265, p=0,013). U odnosu na vrstu traumatizacije, u ovoj grupi ispitanika uočeno je da je subdepresivnost bila najjače povezana sa emocionalnim zlostavljanjem (β=0,427, p=0,003), dok ostali oblici traume u detinjstvu nisu uticali na DASS u odraslom dobu.. Ukupni ukupni rezultat traumatizacije nije se razlikovao kod osoba sa psihozom u odnosu na osobe sa afektivnim poremećajima. U odnosu na kontrolnu grupu, kod psihoza je uočeno više emocionalnog i seksualnog zlostavljanja, kao i emocionalnog i fizičkog zanemarivanja (p