POLOMORFIZAM GENA ZA ANGIOTENZIN KONVERTUJUĆI ENZIM – ANALIZA BUBREŽNE REGULACIJE ARTERIJSKOG KRVNOG PRITISKA - Durmić, Tijana; Mihailović, Zoran; Zdravković, Marija; Stojković, Oliver (Medicinski podmladak, 2016)
Od kako je sistem renin-angiotenzin-aldosteron (RAAS) opisan, postao je jedan od najčešće proučavanih fizioloških sistema, posebno imajući u vidu da ima veoma značajnu ulogu u regulaciji volumena krvi i sistemskog vaskularnog otpora, te na indirektan način utiče i na arterijski krvni pritisak (KP). S druge strane, arterijska hipertenzija predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti današnjice, koja igra značajnu ulogu ne samo u progresiji bubrežne slabosti već predstavlja i faktor rizika za nastanak terminalne bubrežne insuficijencije. Nekoliko epidemioloških studija ukazuje na činjenicu da 30% varijabilnosti KP nastaje usled genetske predispozicije. Do danas je otkriveno nekoliko RAAS gena koji mogu da imaju uticaj na dugoročnu kontrolu KP, ali je inserciono/delecioni (I/D) polimorfizam gena za angiotenzin konvertujući enzim (ACE) najznačajniji i najviše proučavan. U ovom pregledu literature predstavićemo dostupne podatke iz literature o uticaju I/D polimorfizma ACE gena na funkciju RAAS regulacije KP. Pomoću posebnog osvrta na sve njegove potencijalne fiziološke uloge, predstavićemo i novi pogled u bubrežnu regulaciju KP, kao i u njegove ostale, ne manje značajne uloge.