Ekspresija HDAC2 u Spitz tumorima kože - Bakić, Ljubica; Barović, Marko; Milisavljević, Filip; Bosić, Martina (Medicinski podmladak, 2016)
UVOD. Atipični Spitz nevusi predstavljaju značajan dijagnostički problem u dermatopatologiji. Nepostojanje jasnih histoloških kriterijuma i pouzdanog imunohistohemijskog markera otežava njihovo dalje određivanje prema Spitz nevusu, benignom tumoru i spicoidnom melanomu. Značaj ekspresije histon deacetilaze 2 (HDAC2) u Spic tumorima do sada nije ispitivan. CILJ. Utvrditi nivo ekspresije HDAC2 u Spitz tumorima i ispitati razlike u ekspresiji u odnosu na kliničke (pol i starost pacijenata, lokalizacija i veličina tumora) i histopatološke parametre (histološki tip, debljina, dubina invazije i mitotska aktivnost). MATERIJAL I METODE. Istraživanjem je obuhvaćeno 78 slučajeva sa histopatološkim dijagnozama Spitz nevusa, atipičnog Spitz nevusa, superficijalnog atipičnog Spitz nevusa i spicoidnog melanoma. Uzorci su bojeni imunohistohemijskom metodom, uz upotrebu anti-HDAC2 antitela. Ekspresija HDAC2 je analizirana unutar tri komponente tumora (epidermalna, površna i duboka dermalna) u odnosu na kliničke i histopatološke karakteristike. REZULTATI. U uzorcima Spitz tumora primećena je uglavnom visoka ekspresija HDAC2 (> 74%). Razlike u ekspresiji u odnosu na kliničke parametre nisu uočene. Uočena je umereno jaka pozitivna korelacija među komponentama tumora: epiderma i površnog derma (r = 0,53; p = 0,004), epiderma i dubokog derma (r = 0,60; p = 0,04), kao i površnog i dubokog derma (r = 0,68; p < 0,001). Nije uočena razlika u ekspresiji HDAC2 među histološkim tipovima Spitz tumora, niti je ekspresija bila povezana sa histološkim prognostičkim parametrima spicoidnih melanoma. ZAKLJUČAK. Ekspresija HDAC2 u Spitz tumorima je visoka i homogena u svim delovima tumora. Ne postoji značajna razlika u ekspresiji HDAC2 među različitim histološkim tipovima Spic tumora. KLJUČNE REČI: Spitz nevus, atipični Spitz nevus, spicoidni melanom, histon deacetilaza