Oral microbiome: physiological and pathological impact on oral and systemic health - Jovanović Medojević, Milica (Medicinski podmladak, 2025)
Oralni mikrobiom predstavlja kompleksan i dinamičan ekosistem različitih mikrobnih zajednica čija je raznolikost rezultat specifičnih anatomskih i fizioloških uslova usne duplje.  Očuvanje ravnoteže mikrobioma, eubioze, od suštinskog je značaja za humano zdravlje. Komensalne vrste sprečavaju kolonizaciju patogena, moduliraju imuni odgovor, učestvuju u održavanju metaboličke homeostaze, te doprinose pravilnom fiziološkom funkcionisanju. Poremećaj ravnoteže oralnog mikrobioma, disbioza, povezan je sa razvojem oralnih oboljenja poput karijesa, parodontopatije, gingivitisa, kandidijaze i malignih promena ali i sa sistemskim oboljenjima, uključujući kardiovaskularna i respiratorna oboljenja, dijabetes melitus, reumatoidni artritis, komplikacije u trudnoći i neurodegenerativne poremećaje. Takođe, hronična sistemska oboljenja mogu dodatno narušiti mikrobiološku ravnotežu usne duplje, stvarajući začarani krug patoloških promena.Prevencija disbioze zasniva se na pravilnoj oralnoj higijeni, redovnim stomatološkim kontrolama, uravnoteženoj ishrani sa ograničenim unosom rafinisanih šećera, kontrolisanoj primeni antibiotika i, potencijalno, na probiotskim i prebiotskim terapijskim pristupima. Savremena istraživanja sve više ukazuju na mogućnost personalizovane stomatološke prakse zasnovane na analizi mikrobiomskog profila pacijenta, što bi moglo unaprediti prevenciju i terapiju kako oralnih, tako i sistemskih oboljenja.