ASSOCIATION OF PPARGC1A GLY482SER POLYMORPHISM WITH OBESITY, TYPE II DIABETES AND METABOLIC SYNDROME DURING POSTMENOPAUSE - Milanović, Ana (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Metabolički sindrom predstavlja poremećaj koji obuhvata kompleks simptoma kao što su centralna gojaznost, insulinska rezistencija, dislipidemija i hipertenzija i povezan je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa tipa II. Pojava metaboličkog sindroma zavisi kako od faktora spoljašnje sredine tako i genetičkih faktora. Promene u ekspresiji gena za peroksizomni proliferatorom aktivirani receptor γ koaktivator 1α (PGC-1α) jedan su od faktora koji mogu uticati na pojavu insulinske rezistencije, gojaznosti, dislipidemije pa posledično i metaboličkog sindroma i dijabetesa tip II.Cilj rada: Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita udruženosti polimorfizma Gly482Ser u genu za PGC-1α sa lipidnim statusom i pojavom gojaznosti, dijabetesa tip II i metaboličkog sindroma kod žena u postmenopauzi.Materijal i metode: U istraživanje je uključeno 112 žena u postmenopauzi starosti 65,01±6,16 godina. Za sve ispitanice prikupljeni su demografski i antropometrijski (visina, indeks telesne mase, odnos obima struka i kuka) podaci kao i rezultati biohemijskih analiza (lipidni status, glikemija). Genotipizacija je sprovedena metodom RealTime PCR, primenom standardizovanog TaqMan eseja za genotipizaciju.Rezultati: Analizom dokazano je postojanje statistički značajne razlike u srednjim vrednostima ukupnog holesterola u zavisnosti od genotipa ispitanica. Ispitanice sa AA genotipom su imale statistički značajno više vrednosti ukupnog holesterola (p=0,030). Analiza udruženosti Gly482Ser genotipa sa ostalim analiziranim parametrima nije pokazala statističku značajnost.Zaključak: Rezultati naše studije ukazuju na moguću udruženost AA genotipa polimorfizmaGly482Ser u genu za PGC-1α sa višim vrednostima ukupnog holesterola kod žena upostmenopauzi.