Povezanost boje irisa i tipa glaukoma - Kević, Angelina; Lisičić, Nikola; Božić, Marija (Medicinski podmladak, 2022)
Uvod: Glaukom predstavlja grupu oboljenja, etiološki veoma različitih, koja se karakterišu tipičnim oštećenjima očnog živca i ispadima u vidnom polju. Najčesci uzrok ovog oboljenja je viši očni pritisak (IOP) nego što vaskularni sistem papile očnog živca može da podnese.Cilj rada: Cilj našeg istraživanja je da se kroz studiju preseka ispita povezanost između boje irisa i tipa glaukoma.Materijal i metode: Kod 117 pacijenata sa glaukomom, lečenih na Klinici za očne bolesti KCS, u ambulanti za glaukom, beleženi su relevanti podaci, prebojenost irisa i tip glaukoma koji je dijagnostikovan i pod terapijom. Ispitivana je povezanost boje dužice i pola pacijenata, starosti, tipa glaukoma, vrednosti intraokularnog pritiska oba oka (IOP OD/OS) i centralne debljine rožnjače oba oka (CCT OD/OS).Rezultati: Populaciju naših ispitanika činilo je 38,5% muškaraca i 61,5% žena. Primarni glaukom otvorenog ugla (POAG) imalo je 34,2%, a primarni glaukom zatvorenog ugla (PCAG) 28,2% pacijenata. Plava boja dužice nađena je kod 16,2% pacijenata, zelena kod 6,8%, svetlo smeđa kod 29,9% i tamno smeđa kod 47% pacijenata. Srednja vrednost IOP iznosi 17,6±6,5 mmHg za desno i 16,9±6,1 mmHg za levo oko, a za CCT 547,6±69,3 μm  za desno i 546,6±64,2 μm  za levo oko. Pokazane su statistički značajne korelacije između tipa glaukoma i pola (p=0,001), tipa glaukoma i boje dužice (p=0,031) i debljine rožnjače i boje dužice (p=0,027).Zaključak: Potvrđena je statistički značajna korelacija boje irisa i tipa glaukoma koja ukazuje da se kod osoba sa tamnije prebojenim dužicama češće razvija glaukom nego kod osoba sa svetlijim. Nismo uspeli da utvrdimo povezanost pola i intraokularnog pritiska sa bojom dužice. Naši rezultati pokazuju veću učestalost glaukoma kod ženskog pola, kao i veće vrednosti centralne debljine rožnjače  kod osoba sa tamnijim dužicama.
Keywords: glaukom, boja irisa, intraokularni pritisak, centralna debljina rožnjače