ZNAČAJ SCHROTH MEDOTE U REHABILITACIJI DECE SA STRUKTURALNOM IDIOPATSKOM SKOLIOZOM - Vrećić, Aleksandra B; Glišić, Marija; Živković, Vesna (Medicinski podmladak, 2020)
Uvod: Skolioza je multifaktorijalna trodimenzionalna deformacija kičmenog stuba. Adolescentna idiopatska strukturna skolioza ( AIS) je najčešća deformacija kičme kod dece. Specifične fizioterapeutske vežbe se preporučuju kao prvi korak u njenom lečenju. Schroth metoda je najčešće korišćena i sastoji se od auto-korekcije stava i držanja tela u tri dimenzije, vežbi disanja, edukacije pacijenta i programa kućnih vežbi. Cilj rada: Ispitivanje efikasnosti kratkoročnih kontlolisanih Schroth vežbi u lečenju adolescenata sa AIS. Materijal i metode: Prospektivna klinički kontrolisana studija obuhvatila je 23 adolescentna pacijenta koja su prethodno lečena standardnom fizikalnom terapijom za korekciju držanja tela, ali bez značajnog poboljšanja. Inicijalna evaluacija je uključivala fizički pregled, antropometrijska merenja, skoliometriju i radiografiju kičme. Sprovedene su individualne skolioza specifične vežbe u trajanju od 60 minuta dnevno. Sva deca su imala 15 sesija (3 nedeljno, tokom 5 nedelja) u ambulantnim uslovima, nakon čega je usledio dnevni program kućnog vežbanja trajanja 30-45 minuta. Ugao rotacije trupa (ATR) , lateralna fleksija trupa i respiratorni indeks (inspiratorna / ekspiratorna razlika u volumenu grudnog koša) analizirani su na početku i kraju lečenja. Rezultati: Osamnaestoro dece, 16 devojčica i 2 dečaka, prosečne starosti 13,38±2,17 godina, završili su studiju. Srednja vrednost Cobb-ovog ugla glavne krivine iznasila je 28ᵒ. Mider je nosilo 61,1% dece. Posle tretmana ATR je značajno smanjen na nivou Th8-12 i L1-5 pršljena, dok su lateralna fleksija i respiratorni indeks značajno povećani. Zaknjučak: Skolioza specifične vežbe po Schroth metodi poboljšale su držanje tela, estetski izgled, disanje i fleksibilnost kičme kod dece sa AIS. Ključne reči: idiopatska skolioza; fizioterapeutske vežbe; Schroth metoda.