Analiza etioloških faktora i kliničkih parametara kod dece sa akutnom urtikarijom lečene na Klinici za dečije interne bolesti Kliničkog centra u Nišu - Aleksić, Jelena N; Aleksić, Natalija; Stojanović, Nataša; Stanković, Tatjana; Stamenković, Hristina (Medicinski podmladak, 2019)
Uvod: Urtikarija je polietiološko oboljenje koje je praćeno razvojem kožnih manifestacija (urtika i/ili angioedema) i često je u dečjem uzrastu. Na osnovu dužine trajanja, urtikarije se dele na akutne i hronične, a na osnovu uzročnika mogu biti spontane i indukovane. Etiološki faktori koji prethode akutnim urtikarijama mogu biti infekcije, medikamenti, kao i određena hrana. Cilj: Cilj rada je analiza etioloških faktora i kliničkih manifestacija akutnih urtikarija u dečjem uzrastu. Materijal i metode: Urađena je retrospektivna analiza medicinske dokumentacije kojom je obuhvaćeno 65 pacijenata sa akutnom urtikarijom lečenih na Klinici za dečje interne bolesti Kliničkog centra u Nišu, u periodu od januara 2015. do decembra 2016. godine. Rezultati: Kod svih ispitanika, bez obzira na uzrast, u najvećem procentu, kao etiološki faktor urtikarije, utvrđena je infekcija (42,7%), pri čemu su kod određenog broja ispitanika (13,4%) sa infekcijom istovremeno bili primenjeni i medikamenti. U uzrasnoj grupi ispitanika do treće godine života utvrđeno je da je hrana (23,5%) najčešći potencijalni uzrok urtikarije, dok je kod starije dece to bila primena lekova tokom infekcija. Od ukupno 65 pacijenata, kliničku sliku urtikarije imalo je 63,1%, angioedem 20%, a urtikariju udruženu sa angioedemom 16,9% ispitanika. Analizom laboratorijskih parametara ispitanika evidentirana je visoka učestalost neutrofilije (40,6%) i povišenih vrednosti C-reaktivnog proteina(32,5%). Zaključak: Najčešći uzročni faktori koji prethode akutnoj urtikariji u dečjem uzrastu su infekcije gornjih disajnih puteva. U grupi dece preko treće godine života najčešći uzročnici su lekovi, dok je kod dece do treće godine života to najčešće hrana. Neutrofilija i povećan C-reaktivni protein (CRP) kod ispitanika prateći su labaratorijski parametri infekcije Ključne reči: akutna urtikarija; deca; etiološki faktori; infekcija