Epidemiološke karakteristike akutne infekcije virusom hepatitis B - Perić, Valerija; Bojovic, Ksenija (Medicinski podmladak, 2019)
Sažetak Uvod: I pored postojeće vakcine i obavezne imunizacije, broj pacijenata sa akutnom infekcijom virusom hepatitis B (HBV) nije mali. Cilj: Ciljevi ovog rada su bili da se proceni klinički tok akutne HBV infekcije i uticaj primenjene terapije na ishod infekcije, kao i da se identifikuju rizični oblici ponašanja koji predominantno dovode do infekcije i u kojoj starosnoj grupi. Materijal i metode: Studija je izvedena na osnovu uvida u zdravstvene kartone i istorije bolesti 243 pacijenta koji su bolnički lečeni na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu sa dijagnozom akutnog virusnog hepatitisa B. Analizirane su demografske karakteristike: pol, uzrast, zanimanje, vakcinalni status i faktori rizika. Aktivnost transaminaza (ALT, AST) merena je spektrofotometrijski, protrombinsko vreme (PT) je određivano foto-optičkom koagulometrijom, a serološki parametri (HBsAg, anti-HBc IgM antitela, anti-HBs antitela) dobijeni su enzimskim imunoesejom (ELISA test). Rezultati: Ukupno je bilo 69 pacijenata ženskog i 174 pacijenata muškog pola. Rezultati pokazuju da je akutna HBV infekcija najčešća u uzrasnoj grupi 21-40 godina i to skoro isključivo kod nevakcinisanih osoba (99%). Infekcija je češća kod osoba muškog pola (72%), a među ispitanicima su se našli i medicinski radnici (4%). Od faktora rizika, 24% ispitanika navodi seksualni kontakt, a od njih je 9% bilo homoseksualne orijentacije. Na prijemu su vrednosti transaminaza uglavnom bile povišene > 20 puta, dok je na otpustu njihova vrednost uglavnom bila < 5 puta povišena u odnosu na referentne vrednosti. Značajno snižene vrednosti PT, pokazatelja sintetske funkcije jetre, uočene su kod 12% bolesnika. Kod većine pacijenata došlo je do izlečenja (negativan HBsAg kod 72%), ali je anti-HBs antitela razvilo svega 18%. Nije postojala statistički značajna razlika u ishodu oporavka pacijenata tretiranih simptomatski i antivirusno. Zaključak: Informisanost i svest o HBV infekciji, načinu transmisije i značaju redovnih kontrola kod inficiranih osoba je nedovoljna. Budućnost prevencije HBV infekcije je u kompletnoj imunizaciji stanovništva i sprovođenju edukacije o ovoj infekciji. Ključne reči: HBV, HBsAg, anti-HBs antitela