Aneurizma abdominalne aorte: Faktori rizika progresije dijametra kod neoperisanih pacijenata - Petrović, Milica B; Končar, Igor (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Aneurizma abdominalne aorte (AAA) je bolest modernog doba zbog loših navika, produženog životnog veka kao i lakšeg otkrivanja uz pomoć ultrazvuka i kompjuterizovane tomografije, koja pogađa najčešće starije muškarce preko 65 godina starosti. Epidemiološke studije su pokazale da je nastanak aneurizme u vezi sa faktorima rizika kao što su pušenje i prisustvom komorbidnih stanja poput hipertenzije i hiperlipidemije. Dijagnoza AAA se najčešće postavlja ultrazvučnim pregledom. Cilj rada: Ispitivanje brzine progresije dijametra AAA i parametara koji na to utiču. Materijal i metode: Studijom je obuhvaćeno 52 pacijenata koji nisu kandidati za hirurški tretman AAA. Pacijenti su pregledani uzastopnim ultrazvučnim pregledima a analizirani su faktori rizika za razvoj aneurizme, komorbiditeti i životne navike kod tih pacijenata. Takođe beležena je učestalost kontrolnih pregleda u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Rezultati: Prosečna starost iznosila je 71.5 godina. Pušača je bilo ukupno 46 (86,5%). Srednja vrednost dijametra AAA iznosila je 42,5mm. Korelacijom nije nađena povezanost između brzine rasta aneurizme i pratećih komorbidnih stanja. Ispitivanjem je pokazano da nema statistički značajne razlike u vremenskom rastojanju između dva uzastopna pregleda za aneurizme manje ili veće od 45 mm (χ2=0.4164, p=0.549). Prosečan porast AAA između prvog i drugog merenja iznosio je 2.79mm (X̄=2.5, S.D.=3.1) Postojala je značajna korelacija između inicijalnog dijametra i njegovog porasta R= -0.329 (p=0.017). Zaključak: U našem uzorku nismo našli vezu između komorbiditeta i brzine rasta AAA. Obzirom da se radi o manjem uzorku, ovaj rezultat može biti drugačiji na većem broju ispitanika. Kako aneurizme manjeg dijametra sporije rastu, potrebno je razmotriti da se u kliničkoj praksi one ređe kontrolišu. Dodatne studije sa većim uzorkom su potrebne radi dalje evaluacije. Ključne reči: Aneurizma abodominalne aorte (AAA), porast aneurizme, faktori rizika. ABSTRACT Introduction: Abdominal aortic aneurysm (AAA) is a disease of modern age, which occurs mostly in elderly people, after the age of 65 years. Epidemiological studies have shown that the development of AAA is correlated with certain risk factors including smoking, as well as presence of comorbidities like hypertension and hyperlipidemia. In our country, the diagnosis of AAA is based on ultrasound examination. Aim: To analyze the speed and factors influencing the progression of AAA diameter. Material and methods: Our study included 52 patients who were not eligible for surgical treatment. Patients were examined successively and risk factors were observed as well as comorbidities were obtained and life habits of those patients. Results: Average age of patients was 71.5 years. 46 patients (86,5%) were smokers. Average diameter of AAA was 42.5mm. The correlation between the speed of AAA diameter progression and comorbidities wasn’t found.. There wasn’t found correlation between difference between time interval of next follow-up visit and AAA diameter (χ2 =0.4164, p=0.549). Average growth of AAA between first and second measurement was 2.79mm (X̄=2.5, S.D. 3.1). There was correlation between initial diametric size and growth of aneurysm R=-0.329 (p=0.017). Conclusion: In our study we didn’t find the correlation between comorbidities and AAA growth. Concerning small number of patients, studies with this topic that analyze larger number of patients are recommended. Patients with smaller AAA showed slower progression in diameter, which require their less frequent follow-up visit. Keywords: Abdominal aortic aneurysm (AAA), progression of aneurysm, risk factors