Analiza zadovoljstva terapijom osoba sa tipom 2 dijabetesa - Babić, Ivana N; Lukić, Ljiljana (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja veliki javno-zdravstveni problem. Lečenje dijabetesa je kompleksno i obuhvata nemedikamentnu i medikamentnu terapiju. Zadovoljstvo pacijenata terapijom važan je faktor u poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite. Poseban značaj pridaje se dijabetesu, upravo zbog njegovog celoživotnog lečenja. Cilj rada: Utvrditi uticaj određenih socio-demografskih i kliničkih faktora na zadovoljstvo terapijom pacijenata sa tipom 2 dijabetesa. Materijal i metode: Sprovedena je studija preseka 40 konsekutivnih pacijenata lečenih u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi. Neophodni podaci prikupljani su kroz dva upitnika. Prvi upitnik obuhvatao je socio-demografske i kliničke podatke. Drugi upitnik predstavljao je standardizovani Upitnik o zadovoljstvu terapijom pacijenata sa dijabetesom (DTSQs). Rezultati: Od ukupno 40 učesnika, većinu su činile žene (52,5%), pacijenti u sedmoj deceniji života (55%), pacijenti sa završenom samo srednjom školom (55%), pacijenti na kombinovanoj terapiji insulinom i tabletama (50%), kao i oni sa razvijenim hroničnim komplikacijama (80%). Uočeno je da je zadovoljstvo pacijenata koji dijabetes imaju duže od dvadeset godina značajno niže u odnosu na one koji se leče ne duže od deset godina (4,30±0,77 vs. 4,99±0,63, p=0,046). Korišćenje tableta bilo je povezano sa značajno većim nivoom zadovoljstva terapijom (5,35±0,38, p˂0,001). Pacijenti sa odsustvom komplikacija dijabetesa bili su zadovoljniji terapijom u odnosu na one kod kojih je bila razvijena barem jedna komplikacija (5,19±0,87 vs. 4,59±0,57, p=0,023). Multipla regresivna analiza pokazala je da osmogodišnje obrazovanje (p=0,037), terapija insulinom (p˂0,001) i prisustvo komplikacija dijabetesa (p=0,007) nezavisno utiču na niže zadovoljstvo terapijom. Zaključak: Koristeći DTSQ upitnik uočili smo važne socio-demografske i kliničke faktore koji utiču na zadovoljstvo pacijenata trenutnom terapijom. Nizak obrazovni nivo, terapija insulinom, prisustvo komplikacija dijabetesa i dužina trajanja dijabetesa značajno su povezani sa nižim terapijskim zadovoljstvom. Identifikovanjem ove vulnerabilne grupe, stavlja se akcenat na potrebu pružanja dodatne pažnje i pomoći ovoj grupi osoba sa dijabetesom, u cilju poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja. Ključne reči: dijabetes melitus, zadovoljstvo terapijom, DTSQ